На фестивала в Асеново 2014

На фестивала в Асеново 2014

Колективите при Народно читалище „Съединение-1923“ участваха във фолклорната сцена на четвъртото по ред издание на кулинарния фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, в което се включиха участници от цяла България и от чужбина.

Танцов състав „Палкенче“ покори публиката с майсторското си изпълнение на банатски български и шопски танци, като заслужено получи възторжената оценка на публиката за най-добър танцов състав на фестивала. Над 130 вкусни, майсторски приготвени ястия очакваха оценката на комисията, чийто председател и тази година беше Иван Звездев. Награди имаше и за престрашилите се да пробват да  приготвят за първи път банатска вкусотия под вещото напътствие на местни майстори готвачи.

Чуждестранното участие беше и българско по своята същност, защото живописният и отрупан с ястия щанд на гостите от Телеорман, Румъния, представи българите в този край на северната ни съседка. А най-екзотични бяха представителките на Нигерия, които показаха типична за тяхната страна кухня. Общо представители на 25 селища от страната показаха традиционна банатска кухня и ястия, характерни за края, от който са.

„Това е и идеята на фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село” – да даде  възможност на участниците да се представят и с традиционните за техния край ястия, освен с характерната банатска кухня”, обясни Мария Иванова, секретар на читалище „ Петър Парчевич 1927”, което е организатор на кулинарното събитие в Асеново.

И тази година щандовете обилно бяха отрупани с уханни пити и баници, палачинки, пълнени чушки с боб, различни вкусотии, на които имената трудно се запомнят, постни лютики, разядки, сладкиши и торти. Не липсваше просеник и качамак.

Трудна беше задачата на журито да избере най-добрите, но за „Баш майстор на банатско ястие” беше обявена Ани Богданов, от село Винга Румъния. Призът за „Най-вкусно традиционно ястие” отиде при Емилия Стоянова от Санадинова за нейния „Умен сладкиш”. С награда „Най-автентично традиционно ястие” беше отличен оризът с шаран по Орешки. Наградата „Най-атрактивен щанд” получиха гостите от Черквица. Специалната награда на журито беше присъдена на Анка Караджова за нейната „Мъкарина”.  Бяха присъдени още две специални награди – едната за млечни продукти, която взеха семейство Чушкареви от Чипровци, а участниците от Телеорман, Румъния получиха специалната награда за ентусиазъм и артистично представяне. Журито отличи и една много любопитна и нетрадиционна рецепта за приготвяне на шоколад от сини сливи, представен от Таня Ватева от Любеново.

Фестивалът “Банатски вкусотии – традициите на моето село”се провежда в рамките на проект на сдружение „Платформа АГОРА”,  финансиран от Фондация „Америка за България” и  е под патронажа на кмета на община Никопол – Емил Бебенов, който откри фестивала. По повод фестивала в село Асеново беше и Емилия Лисичкова, председател на сдружение платформа „Агора”.


Коментари2014-08-11 10:57:27