Продължават дейностите по отводняването на Мизия

Продължават дейностите по отводняването на Мизия

Продължават дейностите по отводняването на Мизия. Д-р Илиян Бойковски, гл. експерт „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция по безопасност на храните – БАБХ заяви, че към момента най-важното е да се отводни Мизия, да се изпомпа водата, за да може да бъдат открити мъртвите животни под водата и да бъдат натоварени на екарисажните коли, заяви той. Бойковски допълни, че БАБХ има специална линия, която всеки ден извозва удавените животни. Експертът отправи препоръки към хората, които се намират в засегнатия регион. Вицепремиерът Йордан Христосков и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посетиха град Мизия. При посещението си служебният вътрешен министър Йордан Бакалов заяви, че екипите действат организирано. За следващите дни министърът е разпоредил на директора на ОДМВР-Враца полицейски постове да наблюдават нивото на язовирите в района, за да бъдат спокойни гражданите. Другото много важно нещо е превенцията. Ефективно трябва да заработи Националният план за действие при кризи, бедствия, аварии и катастрофи и той да бъде финансово подсигурен, така че всяко едно населено място, всяка община да има подготвени хора, които знаят как да реагират. Нека си дадем сметка, че не е достатъчно да сме подготвени „на хартия”, а когато има проблем, да не знаем как да действаме – подчерта министърът.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков предостави конкретна информация за броя на подадените молби за спешна помощ и ритъма на изплащането им. На въпрос за появили се опити за телефонни измами от хора, които твърдят, че събират помощи за бедстващите, Христосков уточни, че социалните работници от цялата област са на място. Всяко искане на средства за попълване на молби или пощенски разходи трябва да бъде сигнал за гражаните, че става дума за измама. Вицепремиерът уточни, че ще бъдат предприети всички мерки за възстановяването на двете училища на територията на града, така че новата учебна година да започне нормално.
Има готовност ГДПБЗН да предостави фургони за временно настаняване на хората, останали без жилища. Главната дирекция ще осигури и необходимите пособия и инструменти, а социалното министерство – човешки ресурс по линия на програмите за временна заетост за почистване и възстановяване на района. Кметът на Мизия Виолин Крушовенски е помолил вицепремиера за по-голям ресурс от работна ръка, защото последствията са тежки, а хората по програмите за временна заетост са крайно недостатъчни. Според Виолин Крушовенски, не е редно хората да са настанени във фургони и да се чака зимата, като тези временни жилища няма да решат проблема. Според кмета освен трупни остатъци, вероятно водата е носила и химикали от складовете и всичко по пътя си където е минала, което означава, че трябва да се направи основна дезинфекция и тогава хората да се завърнат по домовете си или поне там, където имотите могат да бъдат отново пригодени за живот.
Лидерът на Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) д-р Антония Първанова също посети Мизия. Първанова посочи, че има изключително много умрели животни и труповете им в момента се разлагат, всички помийни ями в засегнатия район са прелели, водата е замърсена и мирише ужасно.
В същото време директорът на „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България Виктор Станчев заяви, че продължават електровъзстановителните работи в Мизия след наводнението, следят нивото на водата, тъй като от тава зависи работата и действията на екипите на ЧЕЗ по възстановяване на електрозахранването. От ЧЕЗ очакват при първа възможност да реагират и да пристъпят към възстановяването на електроподаването. Виктор Станчев каза още, че действия на екипите на ЧЕЗ са координирани с Кризисния щаб, в който участват всички институции в страната.


Коментари



2014-08-08 09:37:44