Министър Бакалов: Най-важното е да си направим изводите, за да не се повтарят подобни бедствия

Министър Бакалов: Най-важното е да си направим изводите, за да не се повтарят подобни бедствия

На този етап екипите тук действат добре, организирано. Оттук нататък най-важно е да си направим изводите, така че подобни бедствия да не се повтарят – заяви министър Йордан Бакалов, след като се запозна с хода на възстановителните работи след наводнението в Мизия, съобщиха от пресцентъра на МВР. За следващите дни министърът е разпоредил на директора на ОДМВР-Враца полицейски постове да наблюдават нивото на язовирите в района, за да бъдат спокойни гражданите. Другото много важно нещо е превенцията. Ефективно трябва да заработи Националният план за действие при кризи, бедствия, аварии и катастрофи и той да бъде финансово подсигурен, така че всяко едно населено място, всяка община да има подготвени хора, които знаят как да реагират. Нека си дадем сметка, че не е достатъчно да сме подготвени „на хартия”, а когато има проблем, да не знаем как да действаме – подчерта министърът.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков предостави конкретна информация за броя на подадените молби за спешна помощ и ритъма на изплащането им. На въпрос за появили се опити за телефонни измами от хора, които твърдят, че събират помощи за бедстващите, Христосков уточни, че социалните работници от цялата област са на място. Всяко искане на средства за попълване на молби или пощенски разходи трябва да бъде сигнал за гражаните, че става дума за измама. Вицепремиерът уточни, че ще бъдат предприети всички мерки за възстановяването на двете училища на територията на града, така че новата учебна година да започне нормално.
Има готовност ГДПБЗН да предостави фургони за временно настаняване на хората, останали без жилища. Главната дирекция ще осигури и необходимите пособия и инструменти, а социалното министерство – човешки ресурс по линия на програмите за временна заетост за почистване и възстановяване на района.
Утре на посещение в Мизия ще бъде министърът на здравеопазването – съобщи още вицепремиер Христосков. Заедно с министър Бакалов те се запознаха на място с действията на пожарникари и спасители, осигурената охрана от сили на полиция и жандармерия, условията за настаняване и обезпечаването с храна, вода и медицинска помощ на местните хора.
Продължават усилията на служителите на ГДПБЗН за отводняване в района. За последното денонощие е осигурен достъп до четирите квартала на града. Отводнени са 47 обекта и 5 жилищни блока. Служители на 11 регионални дирекции работят на терен. В тази безствена ситуация за първи път се използват съоръжения, доставени по програма „Околна среда” на ЕК. Две мощни хидромоторни помпи с капацитет 50 куб.м в минута и мобилен комаден пункт, както и аварийно-спасителни автомобили с висока проходимост са ангажирани във възстановителните работи.


Коментари2014-08-07 15:28:04