БЧК: Хората в Мизия са в стрес, ще се сринат като видят къщите си

БЧК: Хората в Мизия са в стрес, ще се сринат като видят къщите си

"Хората в Мизия са в стрес, а нов срив ще настъпи, когато водата се оттегли и видят къщите си", каза Ясен Сливенски, началник на дирекция „Мениджмънт на бедствията" в Българския червен кръст. Според Сливенски БЧК разполага и с психолози, от които тепърва ще има нужда след като се оттече водата и хората видят къщите си. „Сега гражданите са в стрес. Но когато видят за първи път къщите си, след комисията, тогава ще настъпи отново срив. Това очакваме", коментира служителят на БЧК.
Той допълни, че бедстващите се нуждаят от минерална вода, хляб, готови пакетирани храни. „Продължаваме работа на разкрития пункт на БЧК. В целия град, в магазините, които не са наводнени - всичко е изкупено. Хората още се нуждаят от минерална вода, хляб, готови пакетирани храни. Това е единствената им възможност. Температурите са доста високи и храни, които се развалят не е добре да се дават, защото ще навредим. Само трайни храни трябва да се даряват", каза Сливенски.
Страната ни очаква помощ и от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, документите за задействане на клаузата са подготвени. Това съобщи шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Днес, 4 август, ще бъдат направени и първоначалните огледи за установяване на щетите, а когато приключи отводняването, кметската управа има готовност да изпрати комисии, които да направят реална оценка на нанесените щетите. Николов уточни още, че гражданите ще получат помощ и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Нивото на водата в Мизия е спаднало с 50-60 см, а вече в 2/3 от града е възстановено електроснабдяването, увери шефът на ГДПБЗН.

Всеки може да направи дарение от 1 лев на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори, припомни още той.
Банковата сметка на БЧК е:

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул. „Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната)


Коментари2014-08-04 16:28:13