ТСБ-Враца отбеляза 134 г. на създаването на българската статистика

ТСБ-Враца отбеляза 134 г. на създаването на българската статистика

134 години от създаването на Българската статистика отбелязаха в Териториалното статистическо бюро във Враца.

По случай годишнината в сряда в сградата на институцията бе проведен Ден на отворените врати, като всеки желаещ можеше да се запознае с дейността на статистическото бюро в града.

Директор на институцията във Враца е Ивайло Николов. Подразделението на статистическата институция в града е диференцирано в два отдела – „Обща администрация” и „Статистически изследвания и анкетирания”. Работещите в ТСБ – Враца се занимават с цялата дейност относно статистиката на територията на областта. Интересно за врачанската структура, е че персоналът й е се състои изцяло от представителки на нежния пол - всички служители в ТСБ са жени. Най-младият служител е Невена Игнатова. Тя работи от година и половина в Териториалния статистически институт в отдел „Статистически изследвания и анкетиране”. Мая Тодорова, старши експерт информационно обслужване пък е един от най-дългогодишните служители в ТСБ – Враца. Тя постъпва на работа в ТСБ - Враца през 1990 г., а съвсем скоро й предстои пенсиониране в държавната институция.

През годините, макар и с различни имена ТСБ - Враца събира, обработва, анализира и разпространява важна за областта статистическа информация.

Началото на статистическата институция в България се поставя през 1880 г., когато e създадено статистическо отделение към Министерството на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. През 1946 г. за първи път се изгражда мрежа от местни статистически органи.




2014-06-28 09:33:17