Мездра е домакин на Шести симпозиум по скулптура

Мездра е домакин на Шести симпозиум по скулптура


От 9 юни до 9 юли Мездра е домакин на Шестия симпозиум по скулптура, който се провежда на всеки две години в крайискърския град.

Организатор на традиционния арт форум е Община Мездра със съдействието на предприятието за обработка на скално-облицовъчни материали „Хемус - М” АД, предоставило безвъзмездно каменните блокове и осигурило терена за работа на творците.

В тазгодишното издание на биеналето участват шестима скулптори от различни поколения, представители на съвременното българско монументално изкуство. Доайен сред тях е 69-годишният Наско Настев от Стара Загора, който участва в симпозиума за трети път. Средното поколение майстори на длетото, чука и ъглошлайфа е представено от Красимир Яков (59 г.) от Плевен и Стоян Заваринов (57 г.) от Пловдив, а по-младото поколение - от Асен Арсенов (37 г.) от Монтана, Радослав Маглов (35 г.) от София и Иван Стоянов (33 г.) от Ямбол.

Съгласно регламента на симпозиума, участниците творят на свободна тематика. Наско Настев извайва от бял врачански камък изящна „Легнала фигура”. Красимир Яков, който участва в биеналето за втори път, работи върху „Вечерен звън” - оригинална арка с камбана и вписан нотен ключ сол, символизираща постоянно възраждащия се дух на българщината. „Музика” е озаглавил своята елегантна скулптура на виолончелистка Стоян Заваринов, който е преподавател в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. „Сега и завинаги” се казва скулптурната композиция на Асен Арсенов, „Мисли” - тази на Радослав Маглов и „Танц” - на най-младия участник Иван Стоянов.

Изработените по време на симпозиума монументални художествени произведения остават собственост на гр. Мездра. Те ще бъдат експонирани в пешеходната алея на бул. „Стамболийски”, в зелените площи между общинския пазар и новостроящата се многофункционална спортна зала.

По този начин ще продължи естетизацията на градската среда чрез изграждането на Галерия на открито от скулптурни пластики и композиции, която бе започната преди десет години. Понастоящем експозицията включва 30 екстериорни творби от 24-ма скулптори, в това число двама чужденци (испанка и румънец) и трима местни автори.

 




2014-06-17 14:37:57