„Мездренче” чества 45 години от своето създаване

 „Мездренче” чества 45 години от своето създаване


Концерт-спектакъл „Една детска усмивка” ознаменува 45-годишния юбилей на Детски танцов състав „Мездренче” при НЧ „Просвета 1925”.

Празничната проява събра в Дома на железничаря танцьори от различни поколения, много родители и любители на българките народни танци. Възпитаниците на худ. ръководител на състава Йоанна Аспарухова представиха 10 танцови композиции, между които Северняшки и Женски пролетен танц, Дайчово и Дунавско хоро, Копаница и Ръченица.

Детският танцов състав е състав е основан през 1969 г. от покойния хореограф Панталей Томов (Панко). Носител е на златен медал от Петия републикански  фестивал на художествената самодейност (1978) и на лауреатско звание от Шестия републикански фестивал (1983),както и на престижни награди от национални и международни конкурси, фестивали и празници. Има изнесени стотици концерти у нас и в чужбина, в т. ч. успешни турнета в Румъния, Чехия, Турция, Македония, Сърбия, Гърция.

В момента в ДТС „Мездренче” се обучават над 130 деца на възраст от 6 до 14 години, които допринасят за съхраняване, популяризиране и развитие на фолклорните традиции и на българското танцово наследство. Репертоарът на състава включва танци от всички етнографски области на България.

 
2014-05-21 15:00:04