Честваха Деня на победата в Мездра

Честваха Деня на победата в Мездра

Двоен празник събра на градския площад в Мездра повечето от 15-те останали живи ветерани от Втората световна война в общината: честването на Деня на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа - 9 май.

По този повод 11 от тях получиха юбилейни плакети и поздравителни адреси от Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ): 96-годишният доайен Испиридон Ивановски, Асен Петров от Типченица, Димитър Маджарски от Старо село, Димитър Митов от Елисейна, Марко Марковски от Старо село, Стойко Нанков от Крета, Христо Топалски от Царевец, Милан Кадийски, Никола Илиев, Петко Петков и Тошо Нинов от Мездра.

Фронтоваците бяха поздравени от кмета Иван Аспарухов и от председателите на Областния комитет и на общинската организация на СВВБ Лазар Генов и Стефчо Симеонов. Почетена бе и паметта 34-мата офицери и войници от мездренския край, загинали в Отечествената война 1944 - 1945 г. Тържеството уважи председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски, много граждани.

След издигането на националния трибагреник, знамето на общината и европейския флаг под звуците на „Мила Родино”, празнично шествие начело с духовата музика се отправи към войнишкия паметник, където бяха положени венци и цветя на признателност.

По-сетне ветераните се поклониха пред бюст-паметника на подп. Динко Петров (Юшан) и заминаха за м. „Кални дол” край Враца, където почетоха паметта на убитите при „опит за бягство” на 9 май 1925 г. Иван Кожухаров от Типченица, народен представител, Христо Петрински и Димитър Цеков от Долна Кремена.

 

 

 




2014-05-10 10:25:40