Пътешественик от Охрид посети Мездра

Пътешественик от Охрид посети Мездра


Пътешественикът Любчо Куртелов от Охрид посети Мездра в рамките на своята велосипедна обиколка из Македония и България. При краткия си престой в крайискърския град той разгледа Археологически комплекс „Калето”, придружаван от председателя на Общинския съвет Делян Дамяновски и от група приятели от ВМРО.

Мездра е крайна спирка в двуседмичното пътешествие на Куртелов по маршрут Охрид - Битоля - Прилеп - Кавадарци - Неготино - Криволак - Щип - Кочани - Делчево - Благоевград - София - Мездра и обратно. По време на обиколката си 55-годишният любител на природните и културно-историческите забележителности ще измине над 1000 км.

Това е поредното вело предизвикателство, предприето от Куртелов. През 2012 г. той пътешества на колело из хърватската провинция Далмация (Сплит, Дубровник и др.), миналата година заедно с двама приятели върти педалите до босненската столица Сараево, а в началото на т. г. придружава френски пътешественик до южния албански град Саранда.

Любчо Куртелов е създател и председател на сдружението за толерантност и сътрудничество „Хоризонти”. До преди време е имал книжарница в центъра на Охрид, а в момента е екскурзовод. Участвал е в редица научни експедиции, посветени на проучването на българското културно-историческо наследство в Македония. Прадядо му Стефан Куртелов е един от водачите на охридските въстаници в четата на войводата Аргир Маринов, загинали в неравна битка с турския аскер в м. Рашанец по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

 
2014-04-15 09:25:00