МБАЛ - Кнежа e на печалба

МБАЛ - Кнежа e на печалба

Въпреки тежкото състояние на общинските болници в страната, мисията „Да спасиш болница” в Кнежа се оказва повече от успешна. Изминалата 2013 година е изключително благоприятна за лечебното заведение. „Годината бе спокойна и перспективна за МБАЛ „Кнежа”, като към момента целта е да затвърдим позициите си, които сме извоювали”, разказа прокуристът Валери Лачовски.

Под негово ръководство за по-малко от 2 години, състоянието на лечебното заведение е стабилизирано, а опасността от закриването му – избегната. Финансово 2013 г. МБАЛ „Кнежа” завършва с печалба от 150 хил. лв. Нужно да се подчертае е, че от 2009 година насам, това е първата печалба, която отчита болницата. „За първа година сме започнали да покриваме задълженията си и нямаме просрочени дългове”, коментира Валери Лачовски и остава категоричен, че заслуга за това е добрата организация която цари в лечебното заведение.

Въпреки риска от финансов дискомфорт, МБАЛ „Кнежа” е болницата, която приема най-много неосигурени лица. „Пациентът е на първо място и ние не можем да си позволим да го върнем”, обясни Лачовски, като подчерта, че въпреки това болницата продължава да отчита добри приходи.

Лечебното заведение обслужва пациенти от 7 общини и 2 области. В момента в МБАЛ „Кнежа” функционират общо 5 отделения. Специализирани медицински специалисти обслужват отделенията по физиотерапия и рехабилитация, вътрешно отделение с кардиологични пътеки, неврологично отделение, АГО и детско отделение. Медицинското заведение разполага с над 100 души персонал, от които 26 лекари, 26 медицински сестри, клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, акушери и физиотерапевти.

Наскоро болницата получи одобрение от местния общински съвет за закупуване на нов компютърен томограф. Според запознати апаратурата, ще изравни кнеженската болница по оборудване с много от големите болници в страната. От 2013 г. лечебното заведение разполага и с нов 9-местен автомобил, с който се извозват пациентите от околните населени места. Общинската болница е включена и в списъка за допълнително финансиране за тази година. В него фигурират общо 50 болници от цялата страна, които ще си разделят 6 млн. лв.

Освен с доброто приключване на финансовата година, възможността за допълнително финансиране и закупуване на нова техника, тази година служителите на МБАЛ „Кнежа” имат и още един повод за радост. Това е 50-годишният юбилей на лечебното заведение. Прокуристът обаче не издаде подробности относно честването на празника, но остана категоричен, че изненада ще има за всички служители на болницата. 


Коментари2014-04-07 17:40:50