Медици от Мездра подредиха изложба по случай 7 април

Медици от Мездра подредиха изложба по случай 7 април

В Международния ден на здравния работник и Световен ден на здравето  - 7 април, в Мездра бе открита съвместна художествена изложба на медиците д-р Венцислав Анков, д-р Николай Баев, фелдшера Красимир Алексиев и филателиста инж. Стефчо Симеонов. Експозицията включва живописни платна, пана, дърворезба, каменни пластики и пощенски марки.

Хирургът д-р Анков участва с 5 картини - три пейзажа и два натюрморта. Произведенията на д-р Анков потвърждават правилото, че хората, чиито професии са свързани с фини движения и прецизност, овладяват художествените техники с лекота и ги прилагат с дълбоко осмисляне и изящество. Неочаквана, но много интересна, е и срещата с творчеството на рентгенолога д-р Николай Баев. Той се представя с 10 пластики и 2 пана - едното (абстрактно), изработено от семена, другото (пейзаж с планински връх и слънце над него), изтъкано с т. нар. „техника на парцалената черга“.

Дърворезбените пластики на д-р Баев приятно се съчетават с предмети за бита - закачалка, изработена от фрагмент от говежди череп с рога и декоративен съд „Горско джудже”, в който могат да се аранжират сухи цветя и клонки. Експозицията допълват три каменни пластики от серията „Богове и герои” на известния мездренски фелдшер Красимир Алексиев (Краси Доктора): „Тракийски конник”, „Бог Арес” и „Дионис предава виното на вакханките”.

Директорът на ОбП „Чистота” Стефчо Симеонов е подредил представителна извадка от своята богата колекция от филателни каталози, съдържащи пощенски марки от разделите „Флора и фауна” и „Изкуство”. Той има повече от 30 изложби по различни лични и обществени поводи. Страстта му към колекциониране на марки датира отдавна, но той не пази притежанията си, а обича да споделя удоволствието от разглеждането на малките цветни късчета със зрителя.


Коментари2014-04-07 14:49:03