Община Бяла Слатина светва в синьо за децата с аутизъм

Община Бяла Слатина светва в синьо за децата с аутизъм

За първа година в град Бяла Слатина, по инициатива на Ресурсен център – Враца и с любезното съдействие и подкрепа на инж. Иво Цветков – Кмет на Община Бяла Слатина, на 02.04.2014 г. ще се освети в синьо сградата на Община Бяла Слатина. Поводът е отбелязването на Световния ден на аутизма.Той се провежда с цел повишаване нивото на информираност на обществото по проблемите на състоянието аутизъм.
Аутизмът е психическо състояние, резултат от различното структуриране на нервната система. То предопределя поведение, свързано с усамотяване и самоизолиране и проблеми в социалната и образователна интеграцията. Симптомите на аутизъм са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.
През последните десетилетия броят на децата с аутизъм се увеличава многократно в световен мащаб, сочат данните на неправителствените организации. Преди 20 години, 1 от 10 000 деца страда от аутизъм, преди 5 години, 1 от 500, а през 2008 г., 1 от 150.
 У нас не съществува официална статистика, но се говори за над 16 000 деца, живеещи с аутизъм. От няколко години България е част от световната инициатива Autism Speaks – Light it up blue - „Освети в синьо”. Кампанията, в рамките на която в синьо се осветяват знакови световни сгради и обекти като: Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща и мн. др., си поставя за цел да повиши нивото на информираност на обществото за състоянието аутизъм като чрез осветяването на една известна сграда да се предизвикат въпроси, дискусии, желание за подкрепа.
Идеята е да се покаже съпричастност и солидарност , към децата с аутизъм , както в община Бяла Слатина , така и по целия свят.


Коментари2014-04-02 13:44:02