Мездра дари соларно осветление за паметника на Левски

Мездра дари соларно осветление за паметника на Левски

По инициатива на заместник-кмета Георги Валентинов Община Мездра осъществи поредната си патриотична инициатива в подкрепа на нашите сънародници в Западните покрайнини.

Зам.-кметът подари на Културно-информационния център на българите в Босилеград фотоволтаичен (соларен) модул с два прожектора, с който ще бъде осветен бюст-паметникът на Васил Левски в административния център на Община Босилеград. Дарението е на обща стойност около 1000 лв. и бе направено по повод годишнината от обесването на Апостола на свободата.

За трета поредна година във възпоменателната проява се включиха и родолюбци от Мездра. Георги Валентинов и Патриция Кирилова, председател на Сдружение за културно-историческо наследство „Велика Болгариа”, поднесоха венец пред паметника на Левски. Да почетат паметта на Апостола дойдоха също председателят на ВМРО - Мездра Тихомир Илчев и редакторът на Общински вестник „Мездра XXI век” Мирослав Гетов.

Честването уважиха посланикът на България в Белград проф. д-р Ангел Димитров, бившият ни посланик в сръбската столица Георги Димитров, генералният консул в Ниш Атанас Кръстин, патриоти от Кюстендил, София и др.

Пламенни слова за безсмъртното дело на националния герой произнесоха Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград”, съпредседателят на Обществено движение „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев и председателят на гражданско сдружение „ГЛАС” Александър Димитров.

Представителите на българската общност потърсиха съдействие от Министерството на външните работи за изграждането на общ паметник на петима български офицери, убити по време на Междусъюзническата война 1913 г. и погребани в Босилеграските гробища, чиито гробове са унищожени. Това са полк. Иларион Танев, командир на 6 конен полк, поручик Станислав Стефанов, интендант на полка, санитарен подпоручик Стефан Котев, ветеринарен лекар, щаб-тръбачът вахмистър Христо Владов и поручик Асен Минков от 3 конен полк (брат на писателя Светослав Минков). Петимата са пленени от сръбската армия и разстреляни на 28 юни 1913 г. Заради опита си да почисти и да подготви за възстановяване разрушените гробове на убитите български офицери големият родолюбец от Босилеград Димитър Димитров (Митко Треперски) в момента е подложен на съдебно преследване от сръбските власти.

Приятелските контакти между Община Мездра и българите в Западните покрайнини датират от 2004 - 2005 г., когато по инициатива на Общината мездренски бизнесмени дариха строителни материали за основния ремонт на църквата „Св. Илия” в с. Звонци, община Бабушница.

Мирослав Гетов
2014-02-20 17:01:35