В Типченица почетоха Трифон Зарезан

В Типченица почетоха Трифон Зарезан

Освен с производството на лозов посадъчен материал и на висококачествени вина, мездренското село Типченица е известно с това, че неговите жители могат да се веселят юнашки като в народна песен.

Доказаха го за пореден път навръх Трифон Зарезан.

Празникът започна с пресъздаване на кукерски обичай за прогонване на злите сили, болести, мани, суша и градушки далече от старопланинското селище. В ролята на кукери се превъплътиха възпитаници на местната детска градина, водени от учителката Иванка Георгиева. По инициатива на кмета на селото Георги Георгиев за трета година се проведе конкурс за най-хубаво вино, в който се включиха 21 производители. При червените вина авторитетната комисия с главен сомелиер общинския съветник Цветан Тодоров отличи домашното винце на доайена Иван Михайлов, а при белите вина - врачанския мискет на винарска изба „Шато Типченица”.

Последва традиционният ритуал зарязване на лозите, а след него водосвет, отслужен от о. Георги Няголов. Пръв хвана лозарските ножициуправителят на фирма „Скай клуб” Сергей Кирков, която стопанисва 400 дка лозови масиви. След него зарязаха най-възрастният лозар - 75-годишният самодеец Васил Кирилов, кметът на Мездра Иван Аспарухов и най-малкият „трифонец” - двегодишният Цветан Иванов.

Мирослав Гетов

 




2014-02-17 15:05:39