3D спектакъл представиха в Мездра

3D спектакъл представиха в Мездра

С 3D визуален спектакъл в Мездра бе представен проектът за създаване на регионален туристически продукт „Враца - врата към древността“. Той се изпълнява от Община Враца в партньорство със съседните общини Мездра и Роман по ОП „Регионално развитие” 2007 - 2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на РБ.

Виртуалната разходка из историята на Врачанския регион от античността до наши дни беше проектирана върху административната сграда на Община Мездра, съчетана с пиротехнически ефекти. Пред зрителите „оживяха” основните епохи, през които е преминал нашият край от древността, през средновековието и възраждането до сега. Маркирането на всеки исторически период бе съпроводено с проектиране на обекти с важно културно-историческо значение. Триизмерният спектакъл тръгна от VI век преди Христа и столицата на трибалите, които превръщали подземните богатства в истински произведения на изкуството. Доказателство за това е Рогозенското съкровище, което се слави и до днес като най-голямото тракийско имане. Острите мечове, изляти в недрата на Балкана, отблъсквали множество армии, дори тези на Филип II Македонски и синът му Александър Велики.

Атрактивното 3D шоу премина през завземането на нашите земи от римските легиони, които положили основите на крепостта Валве, издигала се величествено над р. Лева и бранила прохода Вратцата. Стратегическият проход, наречен по-късно Вратица, спечелил редица битки не само на римляните, но и на българите по време на Първото българско царство.

Спектакълът разкри и величието на Вратица - селище с ключово значение през Втората българска държава, важен занаятчийски център с развити стоково-парични отношения. А по време на Възраждането - голям занаятчийски, търговски и административен център, чиято продукция (абаджийство, кожарство и златарство) достигала до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.

Представлението бе озвучено с народната песен „Лажи, лажи, Вере” в изпълнение на Нина Николина и съпроводено от музикална програма изнесена от възпитанички на Детския комплекс.

Проектът „Враца - врата към древността” цели да популяризира Врачанския регион като туристическа дестинация с богато културно-историческото наследство и забележителни природни дадености. Насочен е към разработването на регионален туристически продукт с различни туристически пакети, които включват обекти с национално значение в общините Враца, Мездра и Роман. Сред тях са античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра, природният феномен „Ритлите”, Черепишкият манастир, пещерният комплекс в м. „Шупловица” край с. Царевец и паметникът на Дядо Йоцо при с. Очин дол.


Коментари



2014-01-31 16:07:45