Честват пищно Атанасовден в Остров

Честват пищно Атанасовден в Остров

От 1981 година насам, всяка година на 31 януари оряховското село Остров празнува Атанасовден.

Тази година жителите на населеното място ще посрещнат празника в събота – 1 януари.

На този ден по традицияв селото се организира и традиционния празник на автентична народнаносия, съобщи Ирена Станкулова, секретар-библиотекар при народно читалище „Развитие 1903”.

В парада ще се включат и деца от местното ОУ „Христо Ботев”, с изложба на тема „Народните носии в моето родно село”.По време на тържеството, освен конкурс за автентична носия, ще бъде организирана и изложба на ястия, старинни предмети, рисунки, пити и баници.
В кулинарната изложба, която ще бъде открита в 10 часа, своите кулинарни изкушения и майсторски приготвени ястия ще покажат участници от Оряхово и Горни Вадин.

Клуб „Театрално  ателие” и клуб „Моите и твоите приказки”, с ръководители Ирена Станкулова и Анелия Бенкина, работещи по проект „Заедно творим красота– театралното изкуство като форма за интеркултурно образование” по проект на община Оряхово, също ще се включат в тържеството с театрална изложба и ред стихотворения.

В програмата на сцената пред местното читалище, която ще започне в 11 часа в съботния ден, ще участват и самодейците от читалищата в Оряхово, Малорад, Долни и Горни Вадин, както и театрално студио „Оряховчани”, с ръководител Ирена Станкулова, театрално студио „Гложенски усмивки” –с. Гложене, театрална група „Релакс”, с ръководител Веселина Атанасова, пенсионерските клубове от селото.

Освен добро настроение, организаторите обещават и малки подаръци за всички участници в празника.  

   



2014-01-30 14:54:37