В Криводол отбелязаха Богоявление

В Криводол отбелязаха Богоявление

В Криводол отбелязаха един от най-големите християнски празници Богоявление – Йордановден. Организатори са Община Криводол, НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” и църковното настоятелство при храм „Света Троица”, под патронажа на кмета на общината Петър Данчев.

На Богоявление Траянополският епископ Киприян бе в Криводол, за да води ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Преди това отец Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет и празнична литургия в църквата „Света Троица”. След службата свещеници и миряни се отправиха от храма до мястото, където се състоя ритуалът по хвърлянето на кръста – на моста в центъра на града.

Негово преосвещенство Киприян извърши водосвет и хвърли кръста във водите на река Лева. Седем смелчаци от Ракево и Криводол се хвърлиха встудените води на реката. Късметлията бе Емил Христов от с. Ракево, който успя да извади кръста. Героят на деня получи благословията на Траянополския епископ Киприян за здраве и благополучие. Заместник-кметът на общината Йордан Желязков награди победителя в ритуала и поздрави жителите и гостите на града с празника. Двайсет и седем годишният Емил, който за втора поредна година спасява кръста, получи парична награда в размер на 100 лева. Парични награди получиха и останалите шест участници.


Коментари2014-01-06 13:48:57