Търнак празнува днес

Търнак празнува днес

Илка Тодорова: Когато традициите са живи, жив е и духът



На фона на трудните времена, в които живеем, белослатинското село Търнак остава основоположник на традиция, която пази жив неговия дух.

Село с традиции, които всяка година се доразвиват и предават от поколение на поколение. Това доказва и Историческият музей на територията на Търнак, в който са събрани куп важни моменти от историческото и духовното наследство на китното селище. Признание за добрите традиции е присъдената награда през 2010 г., когато Търнак е определено за „уникално европейско селище”с отличието „Златен печат”. „За да може исторически да се развива селото, традицията е тази, която във времето ни е помагала и ще ни помага отново - на мен, и на 1400-те днешни жители на Търнак”, убедена е кметицата на селото Илка Тодорова.

Навръх големия християнски празник Въведение Богородично село Търнак празнува традиционния си събор. Не трябва да сме пророци в собствената си страна, за да предскажем, че такива формати си заслужават – хората се събират и веселят, разменят се закачки, а смехът звънти на всяка крачка като камбана. За най-хубавия за търнакчани празник, който обединява мало и голямо, местните хора отново са отворили вратите си, за да посрещнат гости отблизо и далеч, с които заедно да напишат още една страница от историята на будното село.

Днес отваря врати и кметството на селото, за да посрещне скъпи гости. От 15:00 часа под звуците на духовата музика, в кабинета си кметът на селото Илка Тодорова ще посрещне представители на областната управа, кметове, ръководители на кооперациите, представители на местното училище и читалище, на фармацевтичния завод, на кланицата в селото, много граждани и гости. „Заедно ще вдигнем тежки наздравици за една успешна изминала година и за посрещането на една още по-спорна и пълна с успехи година. А тя ще бъде такава, защото през 2014 г. се очаква да започне изпълнението на проекта за рехабилитация на водопроводната мрежа на селото, на стойност около 6 млн. лв.”, завява кметицата Илка Тодорова.

Работата на кметството през 2013 г. беспорно личи още на влизане в селото. „Еколози, градинари, аварийки, въобще хората по програмите, непрестанно помагат и се грижат за чистотата не само по празници, но и в делници”, категорично изказва признателността си кметицата. Според нея едно европейско село, каквото е Търнак, винаги трябва да има приветлив облик.

„За мен най-важното, което съм направила за тези две години, в които съм кмет, е че съм накарала хората да ми повярват. Взаимното доверие е водещ фактор, за да могат хората да споделят и обсъждат проблемите, да търсят визия и след това всеки да направи, каквото е необходимо. Трябва граждани и изпълнителна власт, заедно да търсим възможността, в безпаричното време, в което живеем, да решаваме проблемите и да работим най-вече с мисълта за бъдещето и за времето, когато поколенията ще могат отново и отново да раждат и осъществяват проекти, с които да пребъде селото ни. В тези трудни времена всяко населено място има крещящи нужди. И нашето село също.”, споделя Илка Тодорова и добавя „Хиляди пъти си задаваме въпроса как да възстановим читалището, как да върнем културата, какво е необходимо, за да задържим децата в училище, защо не можем да помогнем на възрастните хора, как отново да стигнем до лозунга „Здрав дух в здраво тяло”. Може би тези твърдения изглеждат за някои химери, но единството и борбата за ония ценности, които си спомняме, са ни толкова необходими в момента. Връщайки се към всичко това, съм убедена в едно - добрата визия на отделния човек, мотивацията, и моралната награда от свършеното добро – това е успешният път, за да няма демографски проблеми, за да има растеж, за да пребъде селото, за да я има България”, категорична е Илка Тодорова.

В китното село Търнак кипи усилен духовен живот. Доказателство за това е ОУ „Георги Раковски”, в което се обучават близо 140 деца от 1 до 8 клас. Дългогодишен директор на местното училище е Людмил Николов. Децата на Търнак се възпитават и обучават в детската градина в селото, която е филиал на ЦДГ „Детелина”-Бяла Слатина, с директор Мариета Иванова. Извор на духовна култура в Търнак е и местното читалище „Васил Левски”-1899 г, с председател Георги Цанков и секретар-библиотекар Теменужка Недкова. Вече читалището е с ремонтиран покрив, благодарение на отпуснатите средства от ЗКПУ „Труд”-Търнак. Читалищните дейци не се спират пред нищо и продължават да се борят за развитието на танцовия състав към читалището, носещ звучното име „Изворче” и за групата по пеене. Гордост за жителите на селото са и двата пенсионерски клуба – клуб „Пчелина” и клуб „Златна есен”, с председатели  Марийка Йорданова и Надка Павлова. Същите те ще открият и тържествената програма в 16:00 часа на 22 ноември в салона на местното читалище.

„Всички успехи в Търнак нямаше да бъдат налице, ако ги нямаше  спонсорите, които винаги и при всеки един проблем се отзовават и помагат. Изключително съм благодарна на ЗКПУ „Труд”, с председател Иван Попов, на „Агромоделинвест”- Огнян Крачунов и Петър Петров, на ФЗ „Милве”, с изп. директор Веселин Ранков, на кланицата в Търнава, със собственик Милко Минов”, споделя кметицата и допълва със съжаление, че „за тези две години, откакто съм кмет на селото, от Общината не са отпуснали нито лев за Търнак, борим се сами. Проблемите, които стоят на дневен ред, никак не са малко. Надявам се да ги решим, като започнем с третокласния път от републиканската мрежа, минаващ през селото ни”.

Най-големият проблем на търнакчани обаче остава църквата в селото, която от 35 години е затворила врати. „Именно днес, във времената, когато търсим духовно извисяване, имаме спешна нужда от ремонт на църквата „Св. Архангел Михаил”. Всички имаме нужда да отворим храма, да запалим по свещичка и да се помолим за душите си”, споделя кметицата.

Въпреки трудностите обаче, тя не спира да вярва, че родното й място ще пребъде и за пореден път ще устои във времето. Вярата й в будния дух на търнакчани, я зарежда с нови сили в борбата за доброто на селото.

За празника на Търнак кметицата Илка Тодорова пожелава на жителите на селото да са преди всичко здрави и да имат много лични успехи. „Нека носят Търнак винаги в сърцата си, да не спират да го обичат и да предават и на поколенията историята на нашето будно село. Пожелавам им още да са силни, за да можем заедно да решаваме проблемите на селото и с много обич да се грижим за бъдещето на Търнак”.

 

 

 




2013-11-22 11:39:11