Марин Митeв отбеляза 80-годишен юбилей

Със стилно тържество известният музикант и хоров ръководител Марин Митeв отбеляза своя 80-годишен юбилей на 9 октомври. Празника уважиха кметът на Соколаре Николай Нинов, представители на Клуб на инвалида – Бяла Слатина, певческа група към НЧ „Цани Иванов” – Борован, много приятели и роднини на видния музикант.

Признание към изключителният талант на Митeв изказа и Страхил Катранов – бивш председател на читалището в Соколаре. С много уважение и почит той разказа живота на Митов и за музиката, като неизменна част от него.

Роден през далечната 1933 г. във врачанското село Соколаре, Марин Митeв продължава да бъде отдаден на музиката и до днес. Завършва военно-музикалната школа в София „Пьотр Илич Чайковски”. Назначен е като флейтист в оркестъра към Военно – инженерно поделение в Белене. В Белене Марин Митев открива любовта в лицето на настоящата си жена Надежда Митева. През 1955 г. се завръща в родното си място и започва работа в Борован, като учител по музика, където създава първата ученическа духова  музика. Талантът му не остава незабелязан и славата постепенно го застига, като снимката му е поставена „Те са пример за нас в с. Борован”. Ръководител е на хора, който взима участие в откриването на новата читалищна сграда в село Соколаре. Създава двугласен ученически хор, ръководител е на четиригласни хорове, духови оркестри и самодейни групи. Учител е по музика на деца. Носител е на множество музикални награди, диплом – лауреат за патриотични песни.


Коментари



2013-10-11 09:45:43