Селановци посреща с нов облик традиционния си събор

„През последната година в Селановци се реализират различни обекти, които подобряват значително неговия облик.

Те се финансират с европейски, национални и общински средства. Най-впечатляващият сред тях е централния площад, където има нова детска площадка, фонтан със скулптурата на малкия принц, зелени площи, осветление, подменена настилка. Изцяло преасфалтирана е улица „Скакуц”.

Със средства от фонд „Козлодуй” е санирана детската градина, в която се отглеждат 80 деца, а по Програмата за развитие на селските райони е завършен ремонтът на читалищната сграда”, разказва кметът Росица Койнова. „Очаквам през следващата година да бъде направен ремонт и на спортната зала.” 

„Направено е и отводняване в района на църквата, частичен ремонт на църквата „Света Петка”, изграден е нов тротоар на ул. „С. Румянцев”, ремонтирана е съществуващата детска площадка на ул. „Кап. Петко Войвода”, подновени са всички автобусни спирки. Голям проблем на селото е поддръжката на уличната мрежа, която е 80 км., от които има и много кални. Асфалтирани са ул. „Ст. Стамболов” със средства по трансграничен проект и ул. „Ал. Стамболийски”, а с камък ще бъдат частично настлани ул. „Ал. Невски”, „Ген. Столетов”, „П. Д. Петков”, „Хан Аспарух” и „Ан. Кънчев”.

„Една от основните ни задачи е да изчистим селото. Основен принос за това имат работещите по програмите за временна заетост. През тази година успяхме да закрием две нерегламентирани сметища и да не допуснем там отново да се изхвърлят отпадъци. По време на кампанията по почистването сме направили 280 курса, за да извозим растителните отпадъци, така че си представете за каква площ става въпрос”, разказва кметът. „Общо 100 човека са работили по програми, а 60 са тези на подпомагане, с които осъществяваме тази дейност. Винаги се стремим да защитим максималната бройка, за да осигурим работа на хората. В момента 26 човека са включени в аварийната група. Тук е мястото да благодаря и на хората от гасаческата група, които всеотдайно се включиха при овладяването на големия пожар в края на август, който заплашваше да навлезе в селото от северната му страна”.

„Над 300 са подменените и ново поставени осветителни тела в уличната мрежа, 200 са новите кофи за боклук, а 5 са контейнерите, но ще продължим да ги увеличаваме и през следващата година”, подчертава Койнова.

Много силни са селановските традиции в спорта. Три формации има местния футболен тим „Дунав 98”- Селановци. Детските отбори тренира Любен Иванов, а мъжете Пламен Христов. Тренировките се правят на добре поддържания местен стадион. Много медали от всякакви турнири са донесли състезателите от клуба по борба „Селановци 93” с треньор Иван Спасов. Много успехи жъне през последните години клубът по канадска борба с треньор Любен Иванов, от който наскоро е и световния шампион Митко Петров.

От миналата година Селановци има свой герб с хубавото мото „С общи усилия- общи успехи”. Зад гърба на амбициозната кметица стои нова картина- портрет на Васил Левски. „Направих услуга на непознат човек, дошъл в кметството, а той за благодарност ми обеща да го изрисува, като му заплатя материалите. И след три дни Мариус Петков донесе този хубав портрет. По време на събора той ще покаже свои творби редом с останалите наши художници”, разказва Койнова. И признава: „Злобата и завистта са нещата, които ме демотивират. Не мога да приема, че човек с идеи и фантазия няма да се опита да ги вложи за това да промени нещата около себе си, за да живее в по-хубаво и уютно място- било то дом, селище или родина, а ще се затвори в черупката си и няма да има грижа за нищо”.

„Използвам възможността да благодаря на всички работници от програмите за заетост, на гасаческата група, на служителите в кметството, на читалищните дейци, на всички фирми и земеделци, които ни оказват финансово съдействие, а на моите съселяни да пожелая много усмивки и весело настроение на събора!”  

 

 


Коментари

  1. Selian4e
    Selian4e
    Интересно мото на герба на Селановци!!! От къде ли сте го заимствали?!?!


2013-10-10 12:47:13