Активна дейност в читалище “Развитие - 1903”

В последните няколко години се наблюдава подем на читалищната дейност в Остров.

Голямата сграда на читалище “Развитие - 1903” ни посреща с нова табела. Читалищният салон, библиотеката, гримьорните са боядисани и подредени. Компютърната зала е изградена преди две години по “Глобални библиотеки”. Тя предлага три конфигурации, от които се възползват местните деца под ръководството на Анелия Бенкина. От 1 юли като обучител по програмата за студентски и ученически практики е работил и Сашо Бойков.

“Два състава репетират редовно в читалище “Развитие - 1903”. Това са детския танцов състав, в който участват 25 деца и самодейна танцова трупа “Релакс”, съставена от 8 ученици. По време на лятната ваканция децата се включват активно в кръжоците “Сръчни ръце” и “Веселата работилница”. С изработените от тях произведения ще бъде наредена изложба по време на събора, разказва Ирена Станкулова - секретар на читалището. Провеждаме всички събития, които сме предвидили в културния календар. Получаваме подкрепа за това от общината и местните земеделски производители. Празниците отбелязваме с местния пенсионерски клуб. Особено вълнуващи бяха Атанасовден, Еньовден, посрещането на регатата ТИД, която съчетахме с курбан по случай Голяма Богородица.

Тазгодишният събор ще протече по традиция в два дни. Първият ще бъде официално открит парка в центъра и изложбата “Сръчни ръце”. В културната програма ще участваме ние и танцови състави от Кнежа, които идват за първи път, Селановци и Лесковец. Втората вечер ще е с изпълнения на танцов състав “Жива вода”- Оряхово, “Калушари”- Хърлец  и народния певец Янко Неделчев. Надяваме се всички да останат доволни и да прекарат приятно празничните вечери. 


1
2

Коментари2013-09-29 11:45:25