Остров посреща събора с обновен център

Остров посреща събора с обновен център

“Особено съм радостен, че в навечерието на традиционния ни събор ще открием обновения център на селото, разказва кметът Галилей Гръблев.

Той включва детска площадка, открита сцена пред читалищната сграда, голяма пергола, алеи с пейки. Новите зелени площи са с капково напояване и специално осветление. Средствата за него са отпуснати след спечелен от община Оряхово проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони.”

Остров е от малкото селища, в които функционират и двете образователни институции- училище и детска градина. 41 деца посещават детската градина с директор Веселина Атанасова. ОУ “Хр.Ботев” е едновременно средищно и защитено. В него се обучават 140 ученици от Галово и Остров. 16 първокласници посрещна колективът с директор Лидия Николова, а всеки от тях получи сувенири и сладкиши от секретаря на читалището Ирена Станкулова.

“Друга наша гордост е световния шампион по канадска борба- Митко Петров. Неговите успехи запалиха и други деца от селото да тренират този мъжки спорт, разказва кметът Галилей Гръблев. Затова оборудвахме стая в старото училище “Отец Паисий”, за да могат да правят тренировки при сърцатия треньор Любен Иванов.”

Най-дългоочаквания проект в Остров обаче е за асфалтиране на главната улица, която е около 6 км. След поредица от обжалвания от страна на фирмите, участвали в обществената поръчка, се очаква съдебната сага да свърши до месец. Дейностите ще стартират още тази есен с почистване на банкета, изграждане на отводнителни канавки и поставяне на нови бордюри. Цялостното асфалтиране ще бъде през пролетта на следващата година. След направата на центъра и асфалтирането на пътя, другият важен обект, който съм заложил в моята програма е църквата, споделя плановете си кметът, който е на средата на своя трети мандат.

“Искам да пожелая на всички мои съселяни и техните семейства да бъдат живи и здрави и да продължават да се трудят за селото, защото то без съмнение, има бъдеще”, уверен е Галилей Гръблев.


1
2


2013-09-29 11:49:30