Втори празник на водата край Мътнишкия манастир

Втори празник на водата край Мътнишкия манастир

На 31 август читалище „Светлина-1928” - с. Краводер организира за втори път празника на водата, под надслов „Водата – извор на живот”. Неслучайно за неговото честване организаторите избират подножието на Мътнишкия манастир, тъй като от този планински чукар, извира и пие вода трудолюбивото население, живеещо там.

В тазгодишния празник на водата се включиха стотици жители на Ботунския край, които намериха прохлада и разтуха под сенките край минаващата рекичка. Да споделят радостта от празника бяха дошли кметът и зам.- кметът на Община Криводол Петър Данчев и Дияна Милетиева, много жители и гости. Всички участници бяха посрещнати от Симона Пламенова, пременена с народна носия, с хляб и мед. Тържествен водосвет и освещаване на курбан чорбата извърши Отец Василий.

Приветствие към всички уважили празника изказа кметът на Краводер Илия Перчинков - „Скъпи съграждани, аз вярвам, че можем да променяме към добро себе си и нашата планета само с мислите, които избираме да мислим, и с начините, по които ги изразяваме. Казват, че водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство, затова и ние трябва системно да се грижим за нея и да бъдем меки като водата, която със своята мекота и постоянство пробива и твърдия камък”, който благодари и на спонсорите, благодарение на които празникът стана факт.

„Водата трябва да се благославя винаги.Затова приемете моето искрено послание за лично здраве,хармония и мир, които да започват с всеки от нас!Добре дошли на нашия празник, а сега нека всички да се хванем на хорото и да ни върви във всички дела по вода”, призова водещата Наталия Колева - председател на НЧ „Светлина-1928-Краводер”, а веселбата продължи с хора и песни, изпълнени от групата за народни песни „Росен здравец” при читалище „Светлина”- Краводер. „Тръгна ми Донка за вода”, „Недо ле Недке”, „Садила мома лозе”, в изпълнение на Здравка Евстатиева, „Ранила Радка”, „Ирино моме” и други, създадоха истински празнично настроение  сред присъстващите, уважили празника на водата.

 
2013-09-03 08:17:11