Кнежанската болница е стабилна

Кнежанската болница е стабилна

Трудните времена, споходили болницата в Кнежа, вече изглежда да са отминали.

След четиригодишен период на тежки изпитания, тя отново е стабилна и гарантира добро обслужване на пациентите от региона. От 2009 г. лечебното заведение започва все повече да влошава своите резултати, да задлъжнява и се превръща в тежко болен от хронично заболяване пациент. Дългове, липса на лекари, падащи приходи, опасност от затваряне на лаборатория и закриване на отделения, както и опасност един ден болницата да хлопне врати като тази в Оряхово. През цялото време община Кнежа търси решение на проблемите. Отпускат се средства за апаратура, сменяват се трима управители, но положението не се подобрява. Дълговете наближават 600 000 лв., заплатите се изплащат с четири месеца назад. Пред алтернативата да закрие болницата, през лятото на 2012 г. поредният управител д-р Куцаров, внася в Общинския съвет молба за отпускане на 300 000 лв. и антикризисна програма. Кметът и Общинският съвет приемат програмата. На болницата се предоставят 220 000 лв. за погасяване на задълженията и 80 000 лв. за заплати. Управителят обаче напуска и за прокурист от ноември 2012 г. е назначен младият икономист Валери Лачовски. “Пред мен стояха две незабавни задачи- да сплотя екипа на болницата и те да повярват, че можем да тръгнем напред, както и да осигуря да ни бъдат заплатени от Здравната каса над лимитните дейности в размер на 100 000 лв. За радост, успяхме да се справим и с двете. Това ни даде увереност, че настоящата година ще бъде по-добра от предходните”, признава Валери Лачовски.

Добри резултати през първото шестмесечие на годината отчитат всичките пет отделения на МБАЛ-Кнежа благодарение на сключените допълнителни клинични пътеки. Ръководеното от д-р Владимир Пресолски АГО се е утвърдило като най-доброто в областта, предпочитано от родилки от различни общини и области. Не му отстъпва и Детското отделение със завеждащ опитен лекар като д-р Доровска. Доказалите се невролози д-р Владимирова и д-р Дудушки са търсени от много пациенти, включително при лечението на тежки заболявания като инсулти. Вътрешното отделение е със специализация към кардиология и се ръководи от д-р Бойчева, а интернист е д-р Дикова. Голямо развитие бележи и отделението по физиотерапия след привличането на д-р Кожухарова. “Опитните и мотивирани лекари допринасят за значителното увеличаване на пациентите ни. В сравнение с миналата година отчитаме 40 % ръст на месечните приходи. Приемаме всички по клинични пътеки, осигуряваме и прегледи по селата, за да улесним хората, разказва прокуристът Валери Лачовски. Закупихме чисто нов ехокардиограф, екг-апарати, пациентни монитори и ще продължим да инвестираме в техника. Болницата стои стабилно и доволните ни пациенти са гаранция, че ще имаме добро бъдеще”, признава Лачовски.

От МБАЛ-Кнежа ще продължават да разчитат на доброто отношение и финансова подкрепа на общината и се надяват един ден те да могат да върнат направените инвестиции.


Коментари



2013-08-31 11:01:26