Откриха параклиса в Уровене

Откриха параклиса в Уровене

Параклисът „Св. Иван Рилски” в село Уровене бе осветен на 28 юли с тържествена литургия, отслужена от Негово Високопросвещенство Врачански митрополит Калиник в съслужие с Траянополски епископ Киприян и свещеници от Врачанската митрополия. Сред гостите на церемонията по откриването бяха кметът на Община Криводол Петър Данчев, зам.-кметът Дияна Милетиева,  Христо Мургов – началник на „В и К” – Криводол, синът на дарителя – Костадин Ангелов и неговата съпруга.

Жителите и гостите бяха поздравени от кмета на общината Петър Данчев, който поднесе подарък за параклиса – икона. Приветствено слово произнесе и кметският наместник на Уровене Петър Димитров.

Параклисът е изграден по инициатива и с дарителството на емигранта и уровянец Иван Ангелов – стария Капитанец от емигрантска фондация „Горяни”. Първата копка е направена през 2010 г. от тогавашния кмет на общината инж. Николай Иванов и кметския наместник Рангел Крумов. Общата стойност за изграждане на параклиса е 100 000 лева и 40 000 за зографисване и оформяне на терена. Парцелът е дарен от Община Криводол. Строителството е извършено от „Строителна компания” – Враца с управител Росен Дудушки. Иконите са изографисани от Силвия Равнополска и Емилия Върбанова от гр. Враца, а иконостасът е изработен от Иван Маджиров от София.

Дарители на храма са още Костадин Димитров, Костадин Ангелов и жители на селото.

В тържествената програма по откриване на параклиса се включиха самодейци от читалищата в с. Добруша и с. Ракево.

Ритуалът по откриването на православния храм завърши с курбан за всички присъстващи на събитието миряни.   


Коментари2013-07-29 15:44:52