Осми фестивал „Де е българското”

Осми фестивал „Де е българското”

Повече от 6 часа продължиха песните, танците и свирните на фестивала „Де е българското” край с. Очин дол.

38 групи от 5 области мериха талант и вдъхновение на красивия връх, недалеч от паметника на прочутия Вазов герой. Самодейци от Софийско, Плевенско, Монтанско, Врачанско и Ловешко по традиция се събират тук, за да покажат своята обич към фолклора и българщината.

За осми път сдружение „Искърско дефиле” присъди голямата награда за принос към България. Тазгодишният й носител е боксьорът Кубрат Пулев. Председателят на сдружението Огнян Петров заяви, че призът му се присъжда за спортните му успехи като шампион на Европа. „Това е един непобедим, горд и родолюбив българин, който напълно заслужава отличието”. Поради ангажименти Пулев ще получи бронзовата статуетка през тази седмица. Поздравителен концерт към всички участници поднесе обичаната народна певица Гуна Иванова и сестрите Ива и Велислава Костадинови. „Искам с моите песни да ви прегърна и да ви приканя да се хванете на хорото, което ни обединява като народ и ни прави общност. Нека този фестивал да пребъде във времето, защото той пази българското”, пожела тя на присъстващите. Песните й накараха стотици да се хванат на дълго хоро. Сред гостите на празника бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на ОбС инж. Делян Дамяновски, общински съветници и кметове на села от община Мездра.  


1
2
3

Коментари

  1. Димитър
    Димитър
    Радвам се,че има такива хора,като Огнян!Той + съмишленици слагат качествени дърва в огъня на културата,традицията,родолюбието.Събирането на толкова много хора в този ден при дядо Йоцо стана очаквана традиция и има здрави корени!Браво за това!


2013-06-09 20:51:08