Пролетните празници “оживяват” в Краводер

Пролетните празници “оживяват” в Краводер

Тази година под ръководството  на учителите от ЦДГ"Калина Малина" - филиал с. Краводер, Председателя и библиотекаря на НЧ "Светлина-1928-Краводер” с. Краводер оживяват великденските традиции.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в цветни носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките  обикаляха селските домове. Навсякъде красавиците  изпълняваха празнични обредни песни, наричаха годината да е благодатна, здрава и щастлива за всички хора , изпълняваха  и своя ритуален танц. Тръгваха си с дарове от всеки стопанин.

Изпълниха и последния лазарски обичай - “кумиченето”. Всички лазарки се отправиха към реката. Избраха си тихо и спокойно местенце, където водата тече по бавно. Всяка носеше със себе си върбово венче, подредиха се една до друга и едновременно пуснаха венчетата във течащата вода.

В детската градина и с участието на родителите се осъществи и традиционното боядисване на яйца. Според традицията задължително е първото яйце да се боядиса в червено. То се заделя от другите и се оставя до следващия Великден, за да носи щастие на дома и обитателите му. С него най-възрастният "рисува" кръст на челото на по-младите и нарича за здраве. Миналогодишното яйце се чупи или се разклаща и ако е цяло, значи че годината ще бъде пълна. Традицията повелява то да се изхвърли в река или да се зарови дълбоко в земята.




2013-05-07 22:27:50