Първа копка по водния цикъл на Бяла Слатина

Първа копка по водния цикъл на Бяла Слатина

Първа копка по “Интегриран проект за водния цикъл на гр. Бяла Слатина”  направи кметът на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков.

Проектът е финансиран по ОП “Околна среда 2007 – 2013 г.”. Стойността на проекта възлиза на 23 млн. лв., като общинският дял е само 800 хил. лв. Още  1 млн. лв. ще бъдат осигурени от Община Бяла Слатина за пълното възстановяване на пътната настилка. Строителството ще продължи 12 месеца, като през това време ще се подменят над 10 хил. м. канализационни тръби, от общо 34 км в целия град, 470 бр. сградни канализационни отклонения, повече от 9 хил.м. водопроводни тръби и над 400 сградни водопроводни отклонения.

Гости на събитието бяха кметовете на Оряхово, Криводол и Борован Росен Добрев, Петър Данчев и инж. Десислава Тодорова, както и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ Тотю Младенов, д-р Валери Ангелов и д-р Янко Здравков.

По-рано, на пресконференция бяха представени избраните фирми-изпълнителки, ДЗЗД "Райкомерс Аква Дизайн Арема", “Пловдивинвест“ АД, “Семпер Фортис“ ООД – гр.София, “Съни Сити“ ЕООД. Кметът на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков обясни колко важен за общината е проекта, като добави, че над 70% от канализацията в града е строена през 70-те години на миналия век.

Иван Моллов – управляващ ДЗЗД “Райкомерс Аква Дизайн Арема” заяви, че основен фокус е изграждането на пречиствателна станция. Започва и кампанията за поставянето на отделни спирателни кранове, така че, когато се налага спиране на водоподаването, това да не засегне целия град. Приоритети пред фирмата са точното и качествено изпълнение, безопасността на служителите и гражданите на Бяла Слатина, както и ограничаването до минимум на неудобствата, които може да причини реконструкцията на водопроводната мрежа в града. На пресконференцията присъстваха и ръководителя на звеното за изпълнение на проекта инж. Христофор Косьовски и управителя на ВиК – Враца Ангел Престойски, който пожела успех в реализирането на водния цикъл на града.

Част от специалната програма за копката бяха ансамбъл “Българе”, духовият оркестър на НВУ “Васил Левски” – Велико Търново и оперните гиганти от трио "Уникалните гласове" - Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров, които се погрижиха за доброто настроение сред жителите и гостите на града.
2013-04-29 22:08:13