Канят на празник на народната носия и кулинарна изложба

Канят на празник на народната носия и кулинарна изложба

За празника на народната носия се подготвят в оряховското село Остров. Той ще се проведе по традиция на 5 юли-Атанасовден.

Събитието стартира в 9 сутринта с кулинарна изложба, която ще ни припомни аромата на бабините гозби. На нея домакините ще предложат за дегустация типични за островската трапеза ястия. Теглени баници, летни ястия (свързани с жътвата) като пиле, питка, кекс ще опитат присъстващите. С вкусотии ще се включат и от кметството и читалището в Галово, както и културните дейци от Крушовене, които също ще изкушат небцето с кулинарните си произведения.

Празникът ще продължи с дефиле на автентични облекла, в което ще се включат гости от Горни Вадин, Крушовене, Оряхово и др.

“Ще видим различни носии, вероятно и такива на над 100 години. Дефилето ще ни очарова с пъстротата на багрите и с уникалността на орнаментите, втъкани в шевиците на облеклата.

За настроението на присъстващите ще има богата музикална програма. В нея ще се включат читалищата от Малорад, Рогозен, Оряхово и Долни Вадин. Участие ще вземат и танцова група “Релакс” от Остров с ръководител Теодора Тодорова, както и децата от “Островчани”, чиито художествен ръководител съм аз”, сподели за медията ни кметът на китното дунавско село Остров-Ирена Станкулова.

Пъстрата празнична програма ще се провежда в читалището. Няма конкурсен характер, но участниците ще получат грамоти и подаръци.

Целта на организаторите от кметството и НЧ “Развитие-1903”-Остров е да опази, съхрани и популяризира българските традиции и да ги предава на идните поколения.

 

 


2
3
5


2024-07-02 11:34:32