Оряховският музей внедрява нови технологии

Оряховският музей внедрява нови технологии

 

Иновативни форми за представяне на културните ценности от двете основни експозиции „Археология“ и „Възраждане“ предлага вече Историческият музей в Оряхово, казва директорът на музея д-р Евгения Найденова. Новите форми са въведени благодарение на проект „Мост към нови публики“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Първият основен резултат е създаването на интерактивни каталози на български и английски език, които предлагат  улеснен достъп до създадената дигитална информация за всички изложени експонати от двете експозиции. Всеки посетител има възможност на място с мултитъч дисплей да се запознае с дигиталното съдържание на избрания от него артефакт, разказа директорът. Отделните културни ценности имат и QR кодове, които при сканиране отварят приложение и предоставят достъп до данните.

Изготвени са и видеобеседи на български и английски език, посветени на двете основни музейни експозиции. Към тях за първи път има и жестомимичен превод.

Съдействие при успешната реализацията на проекта са оказали  партньорите на музея - Десислава и Вълко Пингелови от „Перфект “ и Таня Димитрова от Образователен център „Яника“ – София, сподели още Евгения Найденова.

По думите на директора изключително ценна придобивка е и новият двуезичен музеен сайт с модерен дизайн и с актуална информация за музея, забележителностите и историята на града.

През 2023 г. Исторически музей - град Оряхово работи  и по още два нови проекта, финансирани от Министерство на културата. Те са свързани с теми по опазване и представяне на движимото културно наследство.

Първият от тях цели създаване на дигитална архивна колекция на фотоматериалите от основния фонд  и осигуряване на по-добри условия за съхранение на културните ценности във фондохранилищата. Вече се работи по изпълнението на заложените дейности. Извършва се 2D дигитализация на 1154 единици снимкови материали  и  3D дигитализация на 40 етнографски, възрожденски и археологически експонати. Предстои дигитализирането на възрожденски учебник, преведен през 1872 г. от учителя в Оряхово Сребро Стойновски. Поръчани са архивни кутии за смяна на старите и повредени такива.  Важните предимства на дигиталната архивна колекция е по-бърз достъп до музейните културни ценности, работа с дигиталните им копия без увреждане при пряк контакт, лесно използване за изложби и справки, популяризиране на фондовото богатство с онлайн публикуване на интересни експонати.

Вторият проект „В крак с дигиталния свят“ предвижда разработването на два видеопродукта - филм представящ забележителностите на Оряхово и музейните експозиции с продължителност около 4-5 минути и тийзър – негова кратка версия. Филмът ще се разпространява с видеоброшура с формат А4 с тъч-скрийн дисплей за видео плеъра, който ще бъде атрактивен и запомнящ се като представяне. Иновативните видео-брошури могат да използвани извън музея, като продукт, подходящ за участие в туристически борси, панаири, уъркшопи, конференции и обмен не само в страната, но и в чужбина. Важна проектна дейност е и издаването на луксозен представителен каталог на музея на български и английски език. Той ще съдържа снимки и информация за различни музейни експонати. Проектът включва и създаването на керамични сувенири – реплики на ценните раннохристиянски експонати – статуята „Добрият пастир“ и мраморен кръст.


2
3


2024-04-24 10:07:01