Ценно дарение получи читалището в Бяла Слатина

Ценно дарение получи читалището в Бяла Слатина

Дарение получи на 1 април читалище „Развитие-1892“ – Бяла Слатина, похвали се главният библиотекар Валентина Бобойчева. Подаръкът е картина връчена от Иво Ниновски.

“Благодарим сърдечно за неочаквания, но много ценен за нас жест! В Деня на хумора и лъжата, но не на шега той ни подари една картина. Би могло да се каже, че всъщност е само неин приносител, а истинският дарител е неговата тъща Христина Стоянова, която настояла картината да бъде дарена на читалището. На нея за съжаление не е отбелязана нито годината на създаването ѝ, нито името на художника. Според уредника на галерията Ивелина Илиева тя е рисувана от Васил Кюркчиев, от когото има и други картини във фонда на читалището”, коментира Бобойчева.

Иво Ниновски подарява на културната институция и последната си книга „Родовете в Сираково“. В нея изследва и разучава историята на селото, защото е роден и отраснал там. От години той е член на Регионално краеведско дружество – Враца. Учил  география и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където в геолого-географския факултет е и хоноруван асистент в специалност География на населението и селищата, а през 2006 г. е защитил и докторантура. Книгата му е плод на десетина години усилен труд, резултатът от който е едно задълбочено проучване на съществуващите и изчезналите родове в селото.

“Има пламъче надежда в България, докато има хора, които милеят, работят и отдават себе си за родния край, за българското, за паметта и ценностите, които ни правят човеци. Благодарим Ви, господин Ниновски!”, казва още Валентина Бобойчева.

 

 


2


2024-04-11 11:35:24