Филм възвеличава подвига на врачани в Добричката епопея

Филм възвеличава подвига на врачани в Добричката епопея

При голям интерес, в кино „Метропол“ във Враца беше излъчена 4 и 5 част от документалната поредица "Помни войната 1915 - 1918", които са посветени на Тутраканската и Добричката епопея. Автор на филмите, които са заснети с подкрепата на ВТК и НВИМ, е Мария Цветкова, а сценарист - Радослав Симеонов. Поредицата възвеличава подвига на нашите предци през Първата световна война, а 5 част е посветена на саможертвата на 35 пехотен Врачански полк в битката за Добрич.

Освен авторите на премиерата присъстваха военнослужещи от 10 механизиран батальон, Министерството на отбраната, офицери от запаса и резерва, ученици от СУ „Христо Ботев“, много граждани.

Поздравления към авторите и гостите отправиха областния управител на Област Враца Надя Донкинска, Красимир Богданов – председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет и генерал-майор Явор Матеев - командир на СКСО.

Родолюбивата проява е по инициатива на командира на 10 механизиран батальон подполковник Симеон Гаджев и е по повод 120 години от създаването на 35-ти пехотен Врачански полк. Припомняме, че на 1 февруари с тържествена церемония в района на формированието бе открит „Исторически музеен кът на 35-ти Врачански полк“. Уникалната експозиция бе изградена също по повод 120 години от създаването на полка.

Документалната филмова поредица „Помни войната 1915-1918“ възвеличава подвига и саможертвата на нашите предци в годините на Първата световна война, запознава съвременния българин с малко познати или напълно забравени битки и в крайна сметка дава своя принос за  възстановяване на грубо потъпканата национална памет.

Четвъртият филм „Тутраканската епопея“ пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния, за да потърси възмездие за вероломно заграбената през 1913 г. Южна Добруджа. Трета българска армия под командването на генерал Стефан Тошев започва своя освободителен поход в Добруджа. Само за 33 часа Тутраканската крепост, считана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите“, капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним!

Петият филм от поредицата, озаглавен „Епопеята при Добрич“ отново насочва вниманието на зрителя към събитията, разиграли се на Добруджанския фронт през героичната и кървава есен на 1916 г. Идеята за възвръщането на коварно заграбената от румънците през 1913 г. Южна Добруджа постепенно се превръща в един национален блян, поетичен израз на който става песента „О, Добруджански край”.  На 1 септември 1916 г. целокупният български народ посреща с огромно въодушевление вестта за обявяването на война на кралска Румъния. Обикновеният български войник я възприема като историческо възмездие срещу проявеното от румънците вероломство и проваленото национално обединение. Само така днес можем да си обясним чутовния героизъм и самопожертвователност на храбрата Трета българска армия под командването на генерал Стефан Тошев. В Добруджа тя ще запише златни страници от българската военна история, неподвластни на времето и политическата конюнктура. Сред тях са и тридневните кръвопролитни боеве край Добрич (5-7 септември 1916 г.), останали в съзнанието на съвременниците като „Добричка епопея”.  Петият епизод от поредицата увлекателно разказва за бляскавите победи на българската кавалерия при Куртбунар, Карапелит и Кочмар, водена безупречно от своя легендарен предводител генерал Иван Колев. Зрителите станаха съпричастни на неизразимата болка на добруджанци, причинена от чуждото господство, както и на техния безграничен възторг при срещата със свободата, донесена от българската войска. Главни действащи лица в епичните боеве срещу десетократно превъзхождащите румънски, руски и сръбски части са Варненските войски на ген. Кантарджиев, както и двата полка от Втора бригада на Шеста пехотна Бдинска дивизия.
2024-03-13 07:28:46