Кметът на Лом: Да се отървем от алчността, за да има благоденствие за народа

Кметът на Лом: Да се отървем от алчността, за да има благоденствие за народа

151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски бе отбелязана с възпоменателна церемония на площад „Свобода“ в Лом. Венци и цветя в знак на признателност към делото на най-великия българин поднесоха кметът Цветан Петров, председателят на Общинския съвет Пенка Пенкова, училища, представители на културни и патриотични организации и граждани. Ученици от ОУ „Константин Фотинов“ рецитираха стихове, посветени на Апостола на свободата и неговите съратници.

„Скъпи съграждани, мили деца. Днес отдаваме почит на най-великия българин – 151 години безсмъртие на Апостола на свободата Васил Левски. Той е толкова значим за българската история, че каквото и да кажем за него, все ще е недостатъчно.

Апостолът на Свободата вярваше, че „без революция сме загубени вов веки веков“. Той, както и неговите съратници, прозря, че не трябва да очакваме някой да ни освободи, а ние, самите българи, както другите балкански народи, всички трябва да се обединим и „с дързост и постоянство“ да извоюваме независимостта си.

Левски ни посочи пътя, че „да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили". И нека не спираме по този път напред, нека се отървем от алчността, егоизма и лошотията, а да се водим в мислите и делата си от най-висшите морални ценности, в името на благоденствието на народа ни. Така, както проповядваше Васил Левски - Дякона.“ – каза в словото си кметът Цветан Петров.

 


2
3
4


2024-02-19 15:52:06