Розе на Ахинора влезе в DiVino TOP 50

Розе на Ахинора влезе в DiVino TOP 50

С дни на отворените врати стартира честването на Зарезан в изба Ахинора в Селановци. Енологът Антоанета Генова посрещна с дегустация на различни видове вина десетки гости, сред които кметът на селото Росица Койнова, представители на местната администрация, на читалището и граждани. Присъстващите се запознаха с етапите, свързани с производството на вино. Семейната винарска изба е създадена през 2008 г. На метри от бреговете на Дунава отглеждат българските бели сортове Врачански мискет, Кайлъшки мискет и Червеният Каберне совиньон. В производството на виното се работи с много енергия и домашни трикове, като идеята е с влагането на минимални средства да са максимално продуктивни. Гроздоберът се прави на ръка, а използването на сулфити е сведено до минимум. За вкусовите и ароматни качества еноложката разчита на отличните си рецептори и експериментаторски умения. За избистряне на виното се използва и плетен отцедвач, изработен от лозови пръчки, иновацията внедрява Георги Георгиев. В работата помага и братът на Антоанета Генова-Калоян.

Реколта 2023 определят като слаба, но с добро качество. Особено доволни са от Кайлъшкия мискет, който устоява на болести.

Доказателство за качеството на вината са награди и участия в международни изложения, сред които в Белград, където изба Ахинора се представя с още около 500 изложители. Розе 2022 вече е в класацията на DiVino TOP 50.

Портфолиото на винарката изба включва серията Ахинора, която е от лимитирани бутилки Врачански мискет. Предлага се Кайлъшки мискет и червено от Каберне совиньон. Особено интересна е серията вина Equinox (Равноденствие), при които ферментациите протичат спонтанно, без допълнително избистряне. Предстои пускането на Врачански мискет-диво вино, Кайлъшки мискет-оранжев, Каберне совиньон и за първи път експеримент със сорта Сторгозия, който е превърнат в по-тъмно розе. Скоро ще бъде бутилирано и полусладко вино от Кайлъшки мискет.

От семейната фирма планират леко да намалят лозята, да оставят почвата да отпочине и върху нея да засадят български сортове като Димят, Рубин и Кайлъшки мискет. Работи се и по разширяването на избата, като към нея да има и хотелска част с дегустационни.

От кметството в Селановци лансираха идеята в района на избата да бъде изградена еко пътека, която да минава край лозята, край прохладни чешми и да води гостите чак до сините води на Дунава.

 


2
3
4
5


2024-02-15 14:06:16