Отлична година за лозарите и 3 нови вина от Понте дио Уайнс

Отлична година за лозарите и 3 нови вина от Понте дио Уайнс

Понте Дио Уайнс стопанисва 320 дка лозя. 200 от тях са в град Мизия и 120 дка в монтанското село Славотин. „Изминалата 2023 година беше лоша в метеорологично отношение и постави на голямо изпитание лозята. Но тъй като ние ги отглеждаме професионално, успяхме да опазим реколтата. Имахме добри добиви, за разлика от някои колеги в страната. Това доведе и до недостиг на грозде и до повишаване на цената му с около 20 %. Това ни помогна за добра рентабилност, като очаквам тенденцията да се запази“, споделя предприемачът Младен Цолов, който стои зад бутиковия проект.

„Продължаваме да развиваме нашето винено портфолио. Акцент в него са белите вина от нашите лозя. От новата реколта отново пускаме Врачански мискет, Розе, а изборът ни при червените е чистосортов Рубин. Спряхме се на този интересен български сорт, който има голям потенциал и става все по-популярен и харесван. Рубинът ще отлежи една година в дъбови бъчви, преди да стигне по пазара.

Той участва и в купажа за нашето Розе, заедно с Каберне и Мерло. Розе Понте Дио има лек сладък акцент, която се харесва на дамите. За него има страхотни отзиви и очакваме първо да се изчерпа.

Премиерата на новия Врачански мискет бе на празника „Трифон Зарезан“ в Мизия. На площада се събраха стотици хора и наистина доказаха, че обичат виното. Искам да похваля кмета Валя Берчева за инициативата, защото лозарите заслужаваме уважение. Ние се радваме, че станахме част от този празник, който е пример за доброто взаимодействие между местната власт и бизнеса. Надявам се Свети Трифон да ни помогне да се получат добри добиви и хубави вина, с които да прекарваме приятни вечери, сподели собственикът на винения проект Понте Дио Младен Цолов. 

Той оценява като положителен факт обединението на лозарите и винарите и създадената винена карта на Северозападния регион. „Чрез винения туризъм могат да се популяризират местните български сортове. Имаме всички дадености за комплексен туристически продукт- природни, културни и исторически забележителности, хубави изби, ресторанти.  Неслучайно и ние избрахме за марка на нашите вина  Божият мост. „Пещерата Леденика, планината, инвестициите в нови хотели показват, че Враца може да се развие като туристически център и самите изби с виното да станат елемент от този туристически продукт, но и другите елементи трябва да се развият успоредно с него, за да може туристите да получат цялостно изживяване. Важното е, че е поставено едно добро начало“, смята Младен Цолов.
2024-02-14 10:44:49