Врачанският мискет оживя в пенливо и полусладко вино

Врачанският мискет оживя в пенливо и полусладко вино

Бутиковите вина и ракии „Врачанска теменуга“ вече имат своя нов дом. Винарната се намира на отлична локация на пътя Враца-Оряхово след разклона за Чирен в непосредствена близост до масивите с уникалното грозде. Тя е изградена по проект, като стартира производствена дейност за кампания реколта 2022 г. Строително-ремонтните работи продължават, за да се впише в традиционния стил в подножието на Маняшки връх край Веслец.

„Винарната ни е компактна и разполага с голямо разнообразие от сравнително малки съдове,които дават възможности за по детайлно отношение към процесите. Те са  произведени от водещ български производител, а останалата част от оборудването е италианско . Притежаваме камера за охлаждане на гроздето и централа за регулиране на температурния режим, което е особено важно за белите вина, каквито са нашите, споделя собственикът Тихомир Костадинов.

Разполагаме с бутилираща линия, помещение за стареене с бъчви, дегустационна зала и магазин. Винарна „Врачанска теменуга“ е разположена на площ от 6 дка, където планираме демонстрационно лозе, парк със зеленина, външна дегустационна, площ за събития на открито и различни кътове за отдих, за да може посетителите ни да се насладят не само на вината, но и на красивите върхове на Балкана, споделя бъдещите си планове Костадинов.

През 2023 г., благодарение на собствената винарна, разширихме и портфолиото си с два етикета теменуга-бял и черен, розе Вратцата и червено  „ВиноБезИме“- четворен сепаж.

За да разкрием потенциала на уникалния ни Врачански мискет от нашите лозя, експериментирахме с полу-сладка „Врачанска Теменуга” и пенлива или „Bubble Теменуга”.

Полусладкото бе много интересно, с малко остатъчна захар и нисък алкохолен градус, подходящо  за десерти и леки храни и като диджестив и се изчерпи много бързо.

Бабъл Теменуга е естествено пенливо вино при което има отлежаване върху утайки по време на вторичната ферментация. Със своите качества то не отстъпва  на високият  клас пенливи вина, правени по класическа технология.

„На предстоящата Винария в Пловдив ще участваме в конкурсите с бяло сухо вино Врачанска теменуга, полусладко, ново червено вино и ракия. Сигурен съм, че ще покажем още по-ярко потенциала на уникалната Врачанска теменуга“, споделя Тихомир Костадинов.


1
2


2024-02-14 07:31:04