Кмет уважи деня на отворените врати в боровската изба "Агрофитнес"

Кмет уважи Деня на отворените врати в боровската изба

Кметът на община Берковица Радослав Найденов бе сред официалните гости на първия Ден на отворените врати, част от който стана и изба "Агрофитнес" в село Боровци. Инициативата се провежда за първи път и е на обединението на избите от Северна и Централна България, които направиха и винена карта на региона. И както подобава в Северозапада, веселото събитие започна със сваляне на портата, за да може стотиците гости да се чувстват свободно, посещавайки избата и музейната част на "Агрофитнес", в която са представени три епохи от българското винарство и бит.

Непосредствено при входа бяха и двата фонтана с бяло и червено вино, както и весла с грозде, за да може всеки посетител да започне обиколката с чаша вино в ръка и да разгледа уникалния по своята автентичност винен музей, да се отпусне и повесели.

Питки с форма на грозд, баници със сирене, пиле, тиква и спанак, пуканки, туршии, пушени сланини и месца по боровски рецепти можеха да опитат участниците в празника, подготвени от сръчните ръце на домакините. Но най-вълнуваща бе стълбата на дегустацията, в която Тодор Костадинов бе наредил седем вина от бели през розета до червени, налети в красиви декантери, като до всяка от тях бяха и бутилките на изба "Агрофитнес" с имената на трибалските царе и традиции. Никой от ценителите не изкачи стълбата докрая, но червените бузи и веселите лица показваха, че виното на Тодор е пленило всички.

"Добре дошли на всички гости в Боровци. Винаги изпитвам тръпка в сърцето, когато идвам на такива хубави събития в моето родно село. Една от причините да се гордея и да идвам е избата на Тодор. Събития, в което се вплитат история, любов и вино той прави от години, за да пази традициите и местните сортове. Днес всички ще почувстваме не само връзката с корена на лозата, но и с предците ни. Пожелавам му крепко здраве, развитие на фирмата и да бъде гордост за Боровци, за общината и за цялата ръка!" му пожела кметът Радослав Найденов.

Началото на събитието постави собственикът Тодор Костадинов, който вдигна първата наздравица с руйно червено вино от сортовете Зарчин и Гарваново око, които има единственото в неговото боровско лозе.

Фолкорната програма започна с изпълнения на талантливите певици от ансамбъла за изворен фолклор "Боровчани" с народни песни, посветени на Зарезан. След тях, с чаши вино в ръка, запяха бабите от пенсионерски клуб "Надежда" с. Расово, а специални гости бяха пременените в автентични народни носии, лауреати на фестивала в Копривщица" "Игривите опинки" към читалище "Просвета 1927" с. Аспарухово. Те поднесоха на домакина красива погача и бурканче мед, в чест на Свети Харалампий, а след това изпълниха три автентични влашки хора. Хумористична благословия за чашката изпълни 82-годишния самодеец от Бели мел Тодор Павлов, а после им посвири майсторски.

С развято българско знаме, Христо Христов поведе дълго хоро, което се изви под старите лози в двора на избата. Празникът продължи до късно с много наздравици с уникалните вина на Тодор, които този ден спечелиха още много нови приятели от цялата страна, сред които и създателите на винената карта, начело с художника Росен Йорданов.
2024-02-13 07:36:25