Художествена галерия чества 55-ти рожден ден

Художествена галерия на 55 години

Градска художествена галерия „Отец Паисий” – Берковица е една от най-старите галерии в Северозападна България. Събирателската дейност за откриване на първата експозиция започва още през 1961 г. Със съдействието на Милан Миланов – Революцията се откупуват картини от художниците Кирил Воденичаров, Димитър Димитров Куцаров, Йорданка Стоянова, Йордан Инков и др. Така на 9 февруари 1969 г. в три помещения в сградата на хана в Берковица се открива първата експозиция на галерията.

През 1971 г. експозицията се премества в Сърбинската къща, понастоящем Етнографски музей – Берковица. В нея са представени само 45 произведения, а фондът на галерията наброява 850 произведения. По това време за директор на галерията е назначен художника Христо Михайлов Христов, под чието ръководство продължава да се развива събирателската дейност.  

През 1978 г. сградата на първото двукатно класно училище „Отец Паисий” е обявена за исторически паметник на културата с местно значение. След реконструкция и реновиране на 15.03.1980 г. е открита новата експозиция на Градската художествена галерия „Отец Паисий” – Берковица.

Днес, тя е пазител на над 1500 творби, разпределени в отделите: живопис, скулптура, графика, карикатура, приложно изкуство, възрожденска живопис (икони), а в постоянната експозиция са представени над 150 произведения на изкуството. 

Берковската галерия продължава да е средище на изкуството и културата. С провеждането на различни мероприятия – собствени и гостуващи изложби, представяния на книги, пленери и др. тя е част от културния живот на града ни.
2024-02-13 07:45:13