С 400 милиона ще ремонтират участъци от пътя Видин – Ботевград

С 400 милиона ще ремонтират участъци от пътя Видин – Ботевград

Сред приоритетните обекти в бюджета за догодина е новото строителство на магистрали и скоростни пътища. За тях са предвидени над 1,170 млрд. лв., които ще се инвестират в седем ключови проекта. Над 400 млн. лв. е ресурсът за строителство на участъци от пътя Видин-Ботевград. Очаква се догодина да завърши строителството на отсечките от Ботевград до Мездра, между Видин и Макреш и п.в. „Бела“. Прогнозата е пълното завършване на отсечките в строеж да е до края на 2025 г. Това обяви министър Андрей Цеков, който представи параметрите на бюджета пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

„Ключово за бъдещото развитие на републиканската пътна мрежа е проектирането. За тази цел сме заложили 49 проекта с финансов ангажимент за над 122 млн. лв., от които реално през следващата година ще се вложат 24 млн. лв. Сред ключовите обекти, които ще проектираме, са модернизацията на пътя Монтана – София с тунел под Петрохан, който обаче ще бъде по-голям, ще е с габарити Г 23,50, обходните пътища, сред които този на Враца. Това са проекти, които следва да обезпечат инвестиционната програма на правителството след 3 до 5 години. Говорим за идейни проекти, геоложки проучвания, екологични процедури. Смятам, че по този начин след 3 г. МРРБ ще има проекти за няколко милиарда“, обясни министър Цеков.

"Ще се финансират и проектите, подадени от общините в цялата страна като за област Видин е много важен пътят Видин - Брегово, до КПП Брегово и пътят до Кула през Грамада.
За пътя в община Макреш, за който преди месеци имах парламентарен въпрос също е предвидено финансиране. За съжаление слаба е готовността с технически проекти за основни ремонти на републиканската пътна мрежа в Северозападна България. Затова остава ангажиментът на МРРБ и АПИ това да бъде поправено през следващата година.
Очаквам между първо и второ четене да се предвиди проектиране за проблемните отсечки на републиканската пътна мрежа в общините Чипровци и Георги Дамяново.
Радвам се, че предвидените средства ще помогнат за ускоряване на забавените при предишни правителства важни инфраструктурни проекти. Удовлетворена съм и защото всекидневният контрол и натиск за повече ефективност и отговорност по отношение на проектите в Северозапада, има резултат, заяви народния представител Росица Кирова.
"Благодаря за професионалния подход на председателя на комисията по регионално развитие Николай Нанков, както и за отношението към нуждите на гражданите на Северозапада и на министър Цеков за поетите ангажименти", призна народния представител от Видин.

 
2023-12-03 11:59:05