За първи път: Международен турнир по сумо в Бяла Слатина

За първи път: Международен турнир по сумо в Бяла Слатина

За първи път в България Бяла Слатина ще бъде домакин на международен турнир по сумо за деца. Идеята и организацията са дело на треньора на местния клуб по сумо и джудо „Чавдар 2015“ Маргарита Тумпалова.

„Очакваме близо 150 състезатели от водещите български клубове. От Германия ще дойдат сумисти от град Котбус до Дрезден, с които се запознахме на европейското първенство. Наши специални гости ще са президентът на федерацията по сумо Борис Навчев и треньорът на националния отбор Христо Христов. Състезанието ще се проведе на 2 декември в спортната зала в Бяла Слатина. Участие ще вземат млади състезатели от страната и чужбина на възраст от 10 до 18 години.

Турнирът ще е за купата на кмета инж. Иво Цветков. Осигурени са купи, медали и грамоти. От Чавдар 2015 ще участват около 40 деца. Въпреки, че е само на 4 години, белослатинският клуб участва с трима състезатели на Европейско първенство по сумо в Швейцария, където се представиха успешно. Състезателят Симеон Пенев завоюва пети пореден медал от този форум, допълни Маргарита Тумпалова.

 

*Снимка архив, от посрещането след първенството в Швейцария
2023-12-01 10:16:01