Вдигнаха заплатите във врачанската болница

Вдигнаха заплатите във врачанската болница

С по-високи заплати е персоналът на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“. Месечните им възнаграждения са увеличени до нивата, определени в Колективния трудов договор. За част от отделенията това е станало с допълнителни споразумения, които са със срок до края на годината, с надежда, че тогава ще има увеличение на клиничните пътеки, успоредно с увеличението на минималната работна заплата.

„Това са отделения, които чисто финансово работят на загуба, въпреки че са важни за обществеността и за лечебното заведение. Като имаме малко пациенти деца в детско отделение – и парите за детско отделение са малко. Във всяка нормална ситуация малкото болни деца ще е много щастлива новина, но за нас системата е такава, че се плаща на изписан пациент“, каза д-р Ценова.

По думите ѝ сред другите отделения в тази ситуация е акушеро-гинекологичното, също и спомагателните структури, необходими за лечебно-диагностичния процес като микробиологичната лаборатория.

Необходимата месечна сума за изплащане на увеличените заплати е минимум 300 хил. лв. месечно, посочи д-р Ценова, добавяйки, че на този етап успяват да я осигурят, тъй като приходът за последния месец е значително по-добър от предходния период около кризата с детското отделение.
2023-11-16 09:34:40