Викторина за народните будители в СУ ''Васил Кънчов''

Викторина за народните будители в СУ ''Васил Кънчов''

В Средно училище „Васил Кънчов“-Враца бе отбелязан Денят на народните будители, който е една от най-светлите дати в календара на българите. Празник, превърнал се във венец на народната признателност към най-достойните личности от нашата история, на националното ни самочувствие и съзнание. Ярка, чиста и цветна картина на историческата ни памет. Учениците от Ученическия съвет бяха подготвили викторина, посветена на празника и на едни от най-значимите дейци на словото и свободата, които пренасят пламъка на българския национален дух през вековете.

Тържеството започна с „Химн на народните будители“ и продължи с оспорвано състезание между три отбора, които се състезаваха върху въпроси за живота и делото на значими българи, останали в историята с великите си дела. След много оспорвана битка състезанието спечели отбор „Многознайко“, който даде най-много верни отговори. И трите отбора получиха награди за своя труд, упоритост и знания.

Денят на народните будители – книжовници, просветители, борци за национално освобождение – е и личен, съкровен празник за всеки българин, който влага усилия, сили и време да съхрани и предаде на младото поколение духовните ценности на нацията. Днес повече от всякога България се нуждае от своите будители. Да ги търсим, да ги пазим и да ги подкрепяме по нелекия им път!


1
2


2023-10-28 09:53:37