Министър Меджидиев разрешил строежа на нова болница във Враца

Министър Меджидиев разрешил строежа на нова болница във Враца

"Тихомълком, без обществена дискусия, през декември 2022 г. служебният министър на здравеопазването д-р Меджедиев е разрешил създаването на голяма болница, която дублира почти изцяло дейността и структурата на многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца. Това стана ясно от поставен от врачанския депутат Деница Симеонова  и колегата й доц. Васил Пандов въпрос към министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

От разкритата в отговора информация става ясно, че болницата ще има 11 отделения с общо 153 легла, 3 структури без легла и 2 клинико-диагностични структури. Предвидена е много по-висока заетост на леглата от тази на областната болница и в сравнение със средната за страната (75% леглова заетост през 2029 г.) и съответно значителен по стойност приход на месец от здравната каса.

Според експерти, при такава прогнозна заетост държавната болница няма как да оцелее- опитът от други области сочи, че подобни нови обекти успяват да постигнат висока заетост и държавната болница кадрово и финансово бива засегната. Едно по едно отделенията на държавната болница започват да затварят… Важно е да стане ясно на базата на какви данни служебното правителство и министърът тогава са преценили, че в област с население 152 хил. души има необходимост от втора болница с такъв серизен мащаб. В тази връзка с доц. Пандов ще изпратим писмо с искане за проверка от инспектората на доклада за потребностите, издаден от Изпълнителна агенция медицински надзор, заяви Деница Симеонова.
2023-09-26 14:44:08