Уникална експозиция впечатлява жителите и гостите на Оряхово

Уникална експозиция впечатлява жителите и гостите на Оряхово

На 20 септември се навършиха 91 години от рождението на професор Марин Върбанов, Принцът на Оряхово.

В родния му град беше открита интерактивна мултимедийна експозиция, представяща изключително експресивно живота и световно значимото му творчеството. Прекарал живота си в България, Китай и Франция, той е една от емблематичните фигури на художествения текстил в международен план. Проекта е по идея на Исторически музей Оряхово с директор д-р Евгения Найденова, куратор е Иво Милев, мултимедия - Студио Форматик.

Осъществяването на проекта е благодарение на подкрепата на фондация Америка за България, в лицето на Нанси Шилер - Президент на фондацията,  Надя Захариева-Програмен директор Бизнес, предприемачество и технологии и Десислава Тальокова - Изпълнителен директор, които уважиха с присъствието си откриването на експозицията.

Специален и много скъп гост беше  Боряна Върбанова, дъщеря на професор Марин Върбанов с внучката му, които придадоха допълнителен емоционален заряд на това толкова красиво и зареждащо с енергия събитие.

Залата е предоставена и ремонтирана цялостно от Община Оряхово с любезното съдействие на кмета Росен Добрев и ще работи като постоянна експозиция.

Поканени са всички жители и гости на града да се запознаят с живота и делото на професор Марин Върбанов по един изключително интересен и нетрадиционен начин.

Творбите му затрогват дълбоко емоционално всеки, докоснал се до тях, чрез водопади от живи цветове и багри, а звуковото оформление оживява и подсилва всеки дребен детайл, като им придава допълнителна енергия и динамика.

Красотата трябва да бъде споделена и съпреживяна, това е нейната основна мисия. Тази експозиция е не само дълбок поклон и израз на благодарност от съгражданите на професор Марин Върбанов, а и място, което изразява по много силно емоционален начин обичта на наследниците му - всички онези, които не спират да опитват да се себеизразяват по нестандартен начин, оставяйки сърце и душа в творбите си.

 


2
3
4
5


2023-09-21 14:05:32