Влашката саламура събра почитатели в Софрониево

Влашката саламура събра почитатели в Софрониево

Превърналият се в традиция празник отново отвори вратите към богатата народна памет и разкри колорита и красотата на фолклора, на ситните влашки хора и уникалния вкус на влашката саламура и местните ястия.

Благотворителната кауза на местното НЧ "Пробуда-1927" събра средства в размер на 558,80 лв. за почистване на двора на селищната църква "Свето Успение Богородично". 

Съборът събра и обедини представители на влашката общност от различни краища на България. 

Впечатляващи бяха кулинарната изложба, фотоизложбата за историята на село Софрониево и щандовете на местни производители.

Интересни и непознати за широката общественост данни и факти от старата история на с. Софрониево разказа г-жа Наташа Войкина - историк, краевед и наследник на една от най-старите фамилии - тази на Стоян Войкин - Старейшината.

С благодарност и приветствие към всички присъстващи Валя Берчева - кмет на община Мизия, стартира празничната програма.

Участниците в събора - НЧ "Развитие-1897" гр. Брегово; ПК Турлашка махала гр. Козлодуй; НЧ "Съзнание-1927" с. Долни Вадин; НЧ"Пробуда-1927" с. Софрониево; НЧ "Развитие-1911" с. Лехчево;

Танцов клуб "Хайде на хорото" гр. Червен бряг и "Луковитски бисери"; ПК "Божият мост" с. Лиляче, показаха истинско майсторство и превърнаха в спектакъл традиционните танци за региона, както и приготвянето на вкусните и характерни за техните населени места ястия. 

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха орк. "Брегово" и Формация "Веселяците" - с изпълнения на традиционен фолклор. 

Под бурните аплодисменти на присъстващите, домакините от НЧ "Пробуда-1927" с. Софрониево показаха своя талант и плениха сърцата на всички гости със своите автентични влашки хора.

Посланието и на тазгодишното издание на “Моричика” е за силата на единството и почитта към традициите. Защото заедно градим нашето бъдеще!
2023-09-17 16:53:04