Врачански медици от пет отделения заплашиха с напускане

Врачански медици от пет отделения заплашиха с напускане

Пет отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца са поискали увеличения на заплатите, съответстващи с нивата в КТД. Това отделенията по ортопедия, по неврология, акушеро-гинекологичното, както и отделенията по хирургия и нефрология. Медицинският персонал е заплашил с напускане, ако това не се случи. Това става ясно от докладна на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Кети Ценова до Съвета на директорите на болницата. В документът болничният шеф уточнява, че исканията са постъпили заради увеличенията на заплащането в детското отделение, което затвори почти за месец заради напускането на всички свои лекари.

„Коментирането на НИСКИТЕ основни възнаграждения в Отделение по педиатрия доведе до значително напрежение в болницата. Освен основните възнаграждения, в ОП са ниски и натовареността и приходите. За разлика от редица отделения, където възнагражденията също са ниски, но не и натовареността и приходите“, посочва директорката на болницата, като дава за пример отделенията по хирургия и нефрология, които работят при голямо натоварване и са основни структури за финансиране на болницата.

Д-р Ценова посочва още, че е постъпило писмо от синдикатите за стартиране на разговори за подписване на КТД, които са насрочени за днес – 12 септември.

„Персоналът на болницата прие, че след като може да се предлагат по-високи заплати на едно отделение, такива се полагат и на другите. АГ специалистите обаче заявиха, че желаят 4000 лв. основни заплати. Отделение по неврология също смятат, че нивата по КТД вече не са актуални и не са съобразени нито с поскъпването на живота, нито с промените в минималната работна заплата. На практика всички отделения работят на минимума на изискванията за брой лекари. Напускането дори на един ще е проблем. Със сестрите положението е малко по-добро, но там пък недоволството е по-голямо“, констатира директорката на МБАЛ – Враца и информира Борда, че за да потуши напрежението и желанието за напускане, е обещала увеличение до нивата по КТД, за което очаква решението на ръководството. Според изчисленията, при заплати от КТД разходът на болницата ще се увеличи с половин милион лева, става ясно още от докладната.

„В заключение, ако държавната политика по отношение на областните болници не се промени, сме поставени пред две възможности за закриване на болницата - да не увеличим заплатите и персоналът да напусне в следващите 2-3 месеца или да увеличим заплатите и да не можем да ги изплащаме“, заявява д-р Ценова в докладната си.

 
2023-09-12 13:40:04