ƒепутати и съветници уважиха празника на плодородието в „ирен /—Ќ»ћ »/

ƒепутати и съветници уважиха празника на плодородието в „ирен /—Ќ»ћ »/

Ќародните представители ƒеница —имеонова, …ордан “ерзийски и ¬енко —абрутев от "ѕродължаваме ѕром€ната-ƒемократична Ѕългари€" уважиха празника на плодородието, който се провежда за 15-ти път в с. „ирен. ¬рачански€т митрополит √ригорий отслужи водосвет за здраве и успехи на чиренци и освети бобени€ курбан, приготвен от секретар€ на читалище "ѕробуждане 1906" …орданка Ѕо€нова.

ќфициалното начало на празника постави от гол€мата открита сцена в парка кметът на „ирен ƒи€н ƒам€нов.

"—тара българска традици€ е да посрещаме гостите си с хл€б и сол. ƒа сме гостоприемни и отзивчиви. «а мен е част да ви приветствам с добре дошли на празника на плодородието "¬кусна маги€" и се радвам, че усп€хме да продължим чудесната традици€ в кра€ на август да се събираме с гости, колеги, при€тели, съседи и жители на селото. „ирен се радва на красива природа под ћилин камък, с добри и трудолюбиви хора. «адружно чиренци са изграждали селото и то се е развивало. ќтдаваме почит към достойните ни предци. ћоите поздрави са и към сегашните ни жители, които с всеотдайност обнов€ват селото и миле€т за него и неговото бъдеще. ѕожелавам на всички природната благодат да пълни вашата трапеза, да пълни домовете ви с благата на нашата зем€. «драве, радост и щастие във всеки дом, късмет и добри бъднини на село „ирен", за€ви ƒам€нов.

Ќародни€т представител ƒеница —имеонова приветства участниците в празника с думите: "«а втора година съм тук и се чувствам сред при€тели. ‘олклорни€т ви празник не само се е превърнал в традици€, но и се разраства с много участници и гости, за да споделим традициите, да отпразнуваме българското. ∆ела€ прекрасна недел€ на всички".

"Ѕлагодар€ за вашата съпричасност към хубавите традиции и см€там, че н€ма нищо по-хубаво от това да се развиват. Ќека днешни€ ден бъде празник за всички с прекрасно настроение", за€ви областни€т управител Ќад€ ƒонкинска.

"„иренци са се славели като много трудолюбиви хора, не само в просторните житни пол€, но и в дворовете си. ¬ името сме вложили носталги€та ни по миналото, когато хората тръгваха вс€ка сутрин към нив€та, бостаните, зеленчуковите градини, с животните на паша. Ќай-напред го направихме в м. ѕонора, където е било н€когашното село. Ќо сме запазили кулинарните традиции и отново сме наредили плодове и зеленчуци, които не са много, тъй като годината беше лоша. ¬печатл€ваща е изложбата ни "ясти€та на баба-вкусът на моето детство", където дванадесет изкусни кулинарки представ€т своето майсторство в солени €сти€, погачи, баници и сладкиши", сподел€ Ѕо€нова. "— този празник искаме да съхраним трудолюбието, изобилието от храни, несломими€ дух на чиренци, да запазим фолклорното на наследство. Ќагради ще получи вс€ко читалище и всички участници в кулинарната изложба".

ѕет€ —то€нова и ÷ветана  рачунова изпържиха стотици топли мекици за гостите на събитието, с които зарадваха децата. √остите бързо оцениха кулинарните умени€ на чиренци, а десетки се снимаха в красиви€ битов кът, подреден близо до сцената. —ред т€х б€ха малките ћари€ и ƒари€ от —офи€, които ц€ло л€то гостуват на баба си »ванка, както и педаготът патриот ≈мили€ “ошева.

—ред гостите на събитието б€ха общинските съветници ¬ладислава Ћакова, ≈катерина »лиева и  расимир јнгелов, ексдепутатът  расимир Ѕогданов, областни€т координатор на ѕѕ ƒе€н ¬ойкин, –адосвета  румова- експерт от отдел " ултура", кметове на села от общината.

Ќ€колко часа продължи фолклорната програма, с участието на певчески и танцови групи от читалищата в „ирен, ѕаволче, ћраморен и Ѕуковец, община Ѕ€ла —латина. —ъбитието се финансира от ќбщински фонд  ултура с 1655 лева.
2023-08-28 08:44:06