Продължава търсенето на педиатри за врачанската болница

 Продължава търсенето на педиатри за врачанската болница

Болницата във Враца продължава да е без детско отделение, след като бе затворено на 15 август, заради уморени и подали молби за напускане лекари. Обещания останаха думите на здравния министър, че ще прати на помощ педиатри от столицата. Така малките пациенти се налага да бъдат пренасочвани към детските отделения в Мездра, Монтана и дори София.

Припомняме, че педиатрите в МБАЛ-Враца съобщиха, че са на ръба на силите си. Имат неизползвана отпуска от години. Заради недостиг на кадри се налага да работят извънредно. Споделиха, че и с десетки години професионален опит основните им  заплати са около 1 400 лв.

Затвореното отделение разбуни духовете сред родителите в цяла област Враца. С решаване на проблема се ангажира лично кметът Калин Каменов. Той е провел разговори с всички педиатри в региона, молейки ги да поемат смени в отделението. Всички са отказали, оправдавайки се, че не им се работи в затънала в дългове болница. Трима от подалите заявление за напускане лекари са заявили готовност да се върнат след отпуската си. Педиатърът Бисер Тодоров даде заявка, че ще работи само в частния си кабинет. Медицинските сестри също са обещали да не напускат. Продължава търсенето на специалисти, но кметът на Община Враца е оптимист, че отделението на 1 септември ще заработи отново.

„Да имаме детско отделение е моя кауза. Лекарите могат да се реализират навсякъде, но децата от областта няма как да пътуват десетки километри до други болници, особено сега когато пътят за София се удължи с час, заради ремонтите. С подкрепата на държавата всичко ще се оправи, без да се сваля нивото на компетентност на отделението на МБАЛ „Христо Ботев“. Отпуснати бяха няколко милиона за нова апаратура. Ще има единствения ЯМР в Северозапада и убеден съм, че подобни новини ще стабилизират финансово болницата“, коментира градоначалникът.

 

 

 

 

 
2023-08-21 10:56:07