Министър излъга! Няма доктори, детското във Враца е затворено

Министър излъга! Няма доктори, детското във Враца е затворено

От днес детското отделение на врачанската болница е затворено, провери на място екип на медията ни. Всички лекари, работещи в него, са в годишен отпуск за цели 2 седмици. Подали са и предизвестия за напускане. Това на практика означава, че и от септември няма да бъде отворено отделението, за да лекува малките пациенти от област Враца.

Лъжа се оказа и обещанието на здравния министър, който миналата седмица, посещавайки Враца и запознавайки се с проблема, се ангажира да намери медици от София, който да помагат, за да не бъде затворена педиатрията.

„Отделението е затворено, а лекарите са в отпуск. Имаме педиатри на разположение, които  да консултират деца, евентуално за приемане в други отделения. Не ми е предоставена информация на къде да пренасочваме децата, които има нужда да бъдат лекувани в детско отделение“, коментира директорът на болницата д-р Кети Ценова.

Лечебното заведение е пуснало обява, че търсят четирима лекари със специалност „Педиатрия“  и четири медицински сестри за Отделение по педиатрия. На тези, които не са от Враца се предлага настаняване в общинско жилище. Кандидати към момента няма.

Припомняме, че педиатрите в МБАЛ-Враца съобщиха, че са на ръба на силите си. Имат неизползвана отпуска от години. Заради недостиг на кадри се налага да работят извънредно. Споделиха, че и с десетки години професионален опит основните им  заплати са около 1 400 лв.

Това е и причината да подадат заявления за напускане. Мнозина от специалистите разчитат на частните си пациенти, за да водят нормален начин на живот.

Припомняме, че преди няколко месеца детското отделение във Враца бе ремонтирано от циментовия завод „Холсим“. Всички се радваха на по-добрите условия до момента, в който се разбра, че няма кой да работи там.

Говори се и за бъдещата болница „Сърце и мозък“, която предстои да бъде построена във Враца. Тя ще дублира дейностите на държавната, ще има и педиатрия.

Проверихме на място стартирало ли е изграждането й. В действителност на мястото открихме само избуяла растителност и строителни отпадъци.

Това означава, че държавата трябва спешно да отвори отделението, намирайки лекари, тъй като алтернатива скоро няма да има. И е време депутатите от Враца да почукат заедно на вратата на министъра, за да има резултат.

 
2023-08-15 10:23:09