С изложба от пленер стартираха панаирните дни в Оряхово

С изложба от пленер стартираха панаирните дни в Оряхово

С откриването на изложба от  24-ия пленер, посветен на големия творец Марин Върбанов стартираха панаирните дни в Оряхово. Изложбата е наредена в къща-музей „Дико Илиев“.

Секретарят на община Оряхово Христинка Цонева се обърна към участниците в пленера и към г-н Нейчо Савчев с думите:

 „Уважаеми творци, без Вас, без гледката с вдъхновени от Оряховските изгреви и залези очи, вторачени в платното, без гласовете Ви по Оряховските улички, без настроението, което създавате, Оряховския август не би бил същия!

Уважаеми г-н Савчев, за неугасващия ентусиазъм и професионализъм при организиране и провеждане на традиционен ежегоден международен пленер посветен на Проф. Марин Върбанов поклон и човешка признателност от името на цялата Оряховска общественост! С откриването на тази изложба заедно даваме началото на 92-те Панаирни дни в Оряхово! Да са незабравими, да са колоритни като картините Ви, да са щастливо споделени, светли и слънчеви!“

13 творци участваха в тазгодишното издание на пленера, организиран от Нейчо Савчев. Това са Данаил Иванов, Леа Велиситас, Любима Бърдарова, Милен Джановски, Надежда Златкова, Николина Джановска, Христина Гаева, Пеньо Пенев, Радослав Нейчев, Радостина Войнова, Радостина Касабова, Светослава Георгиева и Симон Пфайффер.

 

На днешния невероятен форум, събрал хора на изкуството от цяла България присъства г-жа Румяна Декова – Председател на Общински съвет – Оряхово, граждани и гости на града, които имаха възможността да се насладят на прекрасните творби на художниците.

На 18 август ще бъде открита и изложба от детския пленер „Проф. Марин Върбанов“ в Екемджиевата къща.
2023-08-15 07:53:58